Finance termen logo

Betekenis: Marktwaarde

Wat is marktwaarde?

Marktwaarde, ook wel "beurswaarde" genoemd, verwijst naar de huidige waarde van een activum, effect, bedrijf of een ander financieel instrument op de open markt. Het vertegenwoordigt de prijs waartegen een activum kan worden gekocht of verkocht op een bepaald moment, afhankelijk van de vraag en het aanbod op de markt.

De marktwaarde wordt bepaald door verschillende factoren, zoals de vraag en het aanbod, marktomstandigheden, economische factoren, bedrijfsprestaties en andere relevante factoren die van invloed kunnen zijn op de prijs van het activum of effect.

Voor aandelen is de marktwaarde de prijs waartegen een aandeel op een beurs wordt verhandeld. Het wordt beïnvloed door factoren zoals de prestaties van het bedrijf, de winstgevendheid, economische vooruitzichten, concurrentie en andere relevante informatie.

Voor onroerend goed vertegenwoordigt de marktwaarde de huidige geschatte waarde van een eigendom op basis van vergelijkbare verkopen in de buurt, de locatie, de staat van het pand en andere factoren die de waarde kunnen beïnvloeden.

Het is belangrijk om onderscheid te maken tussen de marktwaarde en de boekwaarde van een activum. Terwijl de marktwaarde de huidige prijs weerspiegelt op basis van de marktomstandigheden, is de boekwaarde gebaseerd op de kosten minus afschrijvingen en eventuele waardeverminderingen.

De marktwaarde kan fluctueren na verloop van tijd, afhankelijk van veranderingen in de marktomstandigheden en andere factoren. Het is een belangrijk concept in de financiële wereld, omdat het beleggers in staat stelt om de waarde van hun investeringen te beoordelen en beslissingen te nemen op basis van de huidige marktprijzen.

Reactie plaatsen

Gebruik een van onze vergelijkings-tools!

Zorgverzekeringen
vergelijken?

Hier vind u een vergelijking van de meest populaire zorgverzekeringen van 2023. Met behulp van onze keuzehulp kunt u snel een zorgverzekeringen vinden dat perfect past bij uw behoeften!

 Administratie software
vergelijken? 

Hier vind u de populairste administratie software van 2023. Met behulp van onze keuzehulp kunt u snel het administratie software vinden dat perfect past bij uw behoeften!