Finance termen logo

Betekenis: Materiële vaste activa

Materiële vaste activa

Materiële vaste activa zijn tastbare activa die eigendom zijn van een bedrijf en die voor langere tijd worden gebruikt om de bedrijfsactiviteiten uit te voeren en/of inkomsten te genereren. Voorbeelden van materiële vaste activa zijn gebouwen, machines, voertuigen, inventaris, grond en natuurlijke hulpbronnen zoals olie en gas.

Materiële vaste activa zijn meestal duurzame activa die niet snel verbruikt worden, maar in plaats daarvan over een lange periode worden gebruikt en waarde behouden. Ze worden op de balans van een bedrijf opgenomen en kunnen worden afgeschreven over de verwachte levensduur van het activum.

Het beheer van materiële vaste activa is een belangrijk onderdeel van de financiële planning en strategie van een bedrijf. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat deze activa efficiënt worden gebruikt en dat hun waarde behouden blijft door middel van regelmatig onderhoud en reparaties. Bedrijven moeten ook plannen maken voor de vervanging van verouderde activa en investeren in nieuwe activa om te voldoen aan de veranderende behoeften van hun bedrijf en de markt waarin ze actief zijn.

Materiële vaste activa zijn van belang voor de financiële prestaties van een bedrijf, omdat ze invloed hebben op de winstgevendheid en de liquiditeit. Een bedrijf dat bijvoorbeeld te veel investeert in materiële vaste activa kan een tekort aan cashflow ondervinden, terwijl een bedrijf dat niet genoeg investeert in deze activa mogelijk niet in staat is om efficiënt te werken en de concurrentie bij te houden.

Reactie plaatsen

Gebruik een van onze vergelijkings-tools!

Zorgverzekeringen
vergelijken?

Hier vind u een vergelijking van de meest populaire zorgverzekeringen van 2023. Met behulp van onze keuzehulp kunt u snel een zorgverzekeringen vinden dat perfect past bij uw behoeften!

 Administratie software
vergelijken? 

Hier vind u de populairste administratie software van 2023. Met behulp van onze keuzehulp kunt u snel het administratie software vinden dat perfect past bij uw behoeften!