Finance termen logo

Betekenis: Memoriaal

Memoriaal

Een memoriaal is een boekhoudkundig dagboek waarin alle financiële transacties worden vastgelegd die niet in andere dagboeken kunnen worden opgenomen. Het memoriaal wordt ook wel het algemeen journaal genoemd.

Het memoriaal wordt gebruikt voor het boeken van diverse transacties zoals correctieboekingen, afschrijvingen, overboekingen tussen verschillende rekeningen, belastingaangiften, voorzieningen en andere speciale transacties. Dit zijn transacties die niet passen in de normale gang van zaken en daarom niet in het inkoop-, verkoop- of bankboek kunnen worden opgenomen.

In het memoriaal worden alle transacties chronologisch opgenomen, inclusief de datum, omschrijving, rekeningnummers en de bedragen van de transacties. Het memoriaal geeft dus een overzicht van alle financiële transacties die zijn uitgevoerd en maakt het mogelijk om de financiële administratie bij te houden en te controleren.

Het memoriaal is een belangrijk onderdeel van de boekhouding van een bedrijf. Het maakt het mogelijk om de financiële gegevens van een bedrijf nauwkeurig en volledig bij te houden en te gebruiken voor rapportages, analyses en belastingaangiften. Het zorgt ook voor een systematische en gestructureerde manier van het vastleggen van financiële transacties, waardoor het risico op fouten of fraude wordt verminderd.

Reactie plaatsen

Gebruik een van onze vergelijkings-tools!

Zorgverzekeringen
vergelijken?

Hier vind u een vergelijking van de meest populaire zorgverzekeringen van 2023. Met behulp van onze keuzehulp kunt u snel een zorgverzekeringen vinden dat perfect past bij uw behoeften!

 Administratie software
vergelijken? 

Hier vind u de populairste administratie software van 2023. Met behulp van onze keuzehulp kunt u snel het administratie software vinden dat perfect past bij uw behoeften!