Finance termen logo

Betekenis: Minnelijk akkoord

Minnelijk akkoord

Een minnelijk akkoord is een overeenkomst tussen een schuldenaar en zijn schuldeisers, waarin afspraken worden gemaakt over het aflossen van schulden. Het doel van een minnelijk akkoord is om de schuldenlast van de schuldenaar te verminderen, zonder dat dit tot een faillissement of wettelijke schuldsanering hoeft te leiden.

Bij een minnelijk akkoord worden de schuldeisers benaderd om tot een akkoord te komen over de aflossing van de schulden. Vaak wordt er dan een betalingsregeling afgesproken waarin de schuldenaar een bepaald bedrag per maand aflost, totdat alle schulden zijn voldaan. Soms wordt er ook afgesproken dat een deel van de schulden wordt kwijtgescholden.

Een minnelijk akkoord kan worden bereikt via verschillende wegen. De schuldenaar kan zelf contact opnemen met de schuldeisers om tot een regeling te komen, of dit kan worden gedaan via een schuldhulpverlener of mediator. Als er overeenstemming wordt bereikt tussen de schuldenaar en zijn schuldeisers, wordt het minnelijk akkoord vastgelegd in een overeenkomst en getekend door alle partijen.

Een minnelijk akkoord is een vaak toegepaste methode om schulden te saneren, omdat het voor zowel de schuldenaar als de schuldeisers voordelen kan opleveren. Voor de schuldenaar betekent het dat hij de schulden kan aflossen zonder dat dit tot een faillissement leidt, terwijl de schuldeisers vaak een groter deel van hun schuld kunnen terugkrijgen dan bij een faillissement of wettelijke schuldsanering.Reactie plaatsen

Gebruik een van onze vergelijkings-tools!

Zorgverzekeringen
vergelijken?

Hier vind u een vergelijking van de meest populaire zorgverzekeringen van 2023. Met behulp van onze keuzehulp kunt u snel een zorgverzekeringen vinden dat perfect past bij uw behoeften!

 Administratie software
vergelijken? 

Hier vind u de populairste administratie software van 2023. Met behulp van onze keuzehulp kunt u snel het administratie software vinden dat perfect past bij uw behoeften!