Finance termen logo

Betekenis: Moedermaatschappij

Moedermaatschappij

Een moedermaatschappij is een onderneming die de meerderheid van de aandelen bezit van een of meerdere dochterondernemingen. Een moedermaatschappij wordt ook wel een holdingmaatschappij genoemd. De dochterondernemingen zijn in dit geval afhankelijk van de moedermaatschappij omdat deze de zeggenschap heeft over de bedrijfsvoering en beslissingen kan nemen over de strategie en financiële planning.

De relatie tussen de moedermaatschappij en de dochterondernemingen kan op verschillende manieren worden vormgegeven. Zo kan de moedermaatschappij bijvoorbeeld een directe rol spelen in het bestuur en de dagelijkse leiding van de dochterondernemingen. Ook kan de moedermaatschappij dienen als financier voor de dochterondernemingen, bijvoorbeeld door kapitaalinjecties te verstrekken.

Een belangrijk voordeel van een moedermaatschappij is dat deze kan profiteren van de synergievoordelen die ontstaan door de samenwerking tussen de verschillende dochterondernemingen. Door bijvoorbeeld de inkoop en productie te centraliseren kan de moedermaatschappij kostenbesparingen realiseren en de efficiëntie verbeteren.

Een moedermaatschappij kan ook gebruik maken van de financiële voordelen van haar dochterondernemingen, bijvoorbeeld door dividenden te ontvangen of door de verkoop van aandelen van de dochterondernemingen. Een belangrijk nadeel is echter dat de moedermaatschappij ook verantwoordelijk kan worden gehouden voor de schulden en verplichtingen van haar dochterondernemingen.

Reactie plaatsen

Gebruik een van onze vergelijkings-tools!

Zorgverzekeringen
vergelijken?

Hier vind u een vergelijking van de meest populaire zorgverzekeringen van 2023. Met behulp van onze keuzehulp kunt u snel een zorgverzekeringen vinden dat perfect past bij uw behoeften!

 Administratie software
vergelijken? 

Hier vind u de populairste administratie software van 2023. Met behulp van onze keuzehulp kunt u snel het administratie software vinden dat perfect past bij uw behoeften!