Finance termen logo

Betekenis: NASDAQ

Wat is de NASDAQ?

De NASDAQ is een van de bekendste Amerikaanse effectenbeurzen en een belangrijk handelsplatform voor technologie-, internet- en biotechbedrijven. De naam NASDAQ staat voor National Association of Securities Dealers Automated Quotations.

De NASDAQ werd opgericht in 1971 als 's werelds eerste elektronische beurs. In tegenstelling tot traditionele beurzen, waar handel plaatsvindt via een fysieke handelsvloer, maakt de NASDAQ gebruik van een geautomatiseerd computersysteem voor de handel in effecten. Dit elektronische systeem maakt real-time handel en directe uitvoering van orders mogelijk.

De NASDAQ is vooral bekend om zijn notering van technologiebedrijven, zoals Apple, Microsoft, Amazon, Alphabet (het moederbedrijf van Google) en Facebook. Het heeft ook een sterke aanwezigheid van biotech- en farmaceutische bedrijven. Veel van deze bedrijven zijn innovatief en groeigericht, wat heeft bijgedragen aan de reputatie van de NASDAQ als een beurs voor groeiaandelen.

Naast aandelen omvat de NASDAQ ook andere financiële instrumenten, zoals opties, futures, exchange-traded funds (ETF's) en obligaties. Het is een belangrijk handelsplatform voor zowel institutionele beleggers als particuliere beleggers, die via hun makelaars toegang hebben tot de handel op de NASDAQ.

De NASDAQ is een elektronische markt die 24 uur per dag, vijf dagen per week geopend is. Het hanteert strikte noteringsvereisten en heeft bepaalde regels en voorschriften voor beursgenoteerde bedrijven. Daarnaast heeft de NASDAQ ook enkele belangrijke beursindexen, waaronder de NASDAQ Composite Index en de NASDAQ 100 Index, die respectievelijk de bredere marktprestaties en de prestaties van de 100 grootste niet-financiële bedrijven op de NASDAQ volgen.

De NASDAQ is een belangrijke bron van financiering en liquiditeit voor technologie- en groeibedrijven en heeft een sterke invloed op de wereldwijde financiële markten. Het is een belangrijke graadmeter voor de prestaties van de technologiesector en wordt vaak gevolgd door beleggers en analisten als een indicator voor de bredere markttrends.

Reactie plaatsen

Gebruik een van onze vergelijkings-tools!

Zorgverzekeringen
vergelijken?

Hier vind u een vergelijking van de meest populaire zorgverzekeringen van 2023. Met behulp van onze keuzehulp kunt u snel een zorgverzekeringen vinden dat perfect past bij uw behoeften!

 Administratie software
vergelijken? 

Hier vind u de populairste administratie software van 2023. Met behulp van onze keuzehulp kunt u snel het administratie software vinden dat perfect past bij uw behoeften!