Finance termen logo

Betekenis: Omzet

Omzet

Omzet is de totale opbrengst van de verkoop van goederen of diensten in een bepaalde periode. Het is het bedrag dat een bedrijf verdient voordat de kosten van het produceren en verkopen van de goederen of diensten zijn afgetrokken.

De omzet is een belangrijk financieel kengetal omdat het de grootte van het bedrijf en de prestaties van het bedrijf aangeeft. Bedrijven gebruiken de omzet om de verkoop te meten en hun groei te beoordelen. Het geeft ook een indicatie van de vraag naar de producten of diensten van het bedrijf en de concurrentiepositie van het bedrijf in de markt.

Het is belangrijk om onderscheid te maken tussen de bruto-omzet en de netto-omzet. De bruto-omzet is het totale bedrag van de verkopen zonder aftrek van kortingen, btw en andere verkoopkosten. De netto-omzet is de omzet na aftrek van kortingen, btw en andere verkoopkosten. De netto-omzet is dus een betere indicator van de werkelijke opbrengst die het bedrijf behaalt uit de verkoop van zijn producten of diensten.

Reactie plaatsen

Gebruik een van onze vergelijkings-tools!

Zorgverzekeringen
vergelijken?

Hier vind u een vergelijking van de meest populaire zorgverzekeringen van 2023. Met behulp van onze keuzehulp kunt u snel een zorgverzekeringen vinden dat perfect past bij uw behoeften!

 Administratie software
vergelijken? 

Hier vind u de populairste administratie software van 2023. Met behulp van onze keuzehulp kunt u snel het administratie software vinden dat perfect past bij uw behoeften!