Finance termen logo

Betekenis: Onderpand

Onderpand

Een onderpand is een activum dat wordt gegeven als zekerheid voor een lening of andere financiële verplichting. Het is een bezit dat door de schuldenaar aan de schuldeiser wordt gegeven om de schuldeiser te beschermen tegen mogelijke verliezen als de schuldenaar niet in staat is om aan zijn verplichtingen te voldoen.

Het onderpand kan verschillende vormen aannemen, afhankelijk van het type lening of verplichting. Bijvoorbeeld, bij een hypotheeklening dient de woning als onderpand, terwijl bij een autolening de auto als onderpand dient. Bij sommige leningen, zoals een persoonlijke lening, is geen onderpand nodig en wordt de lening verstrekt op basis van de kredietwaardigheid van de lener.

Als de schuldenaar niet in staat is om aan zijn verplichtingen te voldoen, kan de schuldeiser het onderpand verkopen om zijn verliezen te compenseren. Dit proces staat bekend als gedwongen verkoop of executie van het onderpand. Het doel van het onderpand is om de schuldeiser te beschermen en ervoor te zorgen dat hij een redelijke kans heeft om zijn verliezen te beperken als de schuldenaar in gebreke blijft.

Reactie plaatsen

Gebruik een van onze vergelijkings-tools!

Zorgverzekeringen
vergelijken?

Hier vind u een vergelijking van de meest populaire zorgverzekeringen van 2023. Met behulp van onze keuzehulp kunt u snel een zorgverzekeringen vinden dat perfect past bij uw behoeften!

 Administratie software
vergelijken? 

Hier vind u de populairste administratie software van 2023. Met behulp van onze keuzehulp kunt u snel het administratie software vinden dat perfect past bij uw behoeften!