Finance termen logo

Betekenis: Onderwaarde

Onderwaarde

Onderwaarde verwijst naar de situatie waarin de waarde van een actief, zoals een woning of een effect, lager is dan de bijbehorende lening of schuld. Het kan ook verwijzen naar de situatie waarin de marktwaarde van een beleggingsportefeuille of een ander financieel instrument lager is dan het bedrag dat is geïnvesteerd.

In het geval van een woning met onderwaarde is de waarde van de woning lager dan de bijbehorende hypotheekschuld. Dit kan een probleem zijn als de eigenaar van de woning de woning wil verkopen, omdat de opbrengst van de verkoop niet voldoende zal zijn om de hypotheekschuld af te lossen. In dit geval kan de eigenaar van de woning worden geconfronteerd met een restschuld die moet worden terugbetaald.

Bij beleggingen kan onderwaarde leiden tot verlies voor de belegger als de marktwaarde van de beleggingen niet stijgt en zelfs daalt. Het kan ook de liquiditeit van de beleggingen verminderen, omdat beleggers mogelijk niet in staat zijn om hun beleggingen tegen een redelijke prijs te verkopen.

Reactie plaatsen

Gebruik een van onze vergelijkings-tools!

Zorgverzekeringen
vergelijken?

Hier vind u een vergelijking van de meest populaire zorgverzekeringen van 2023. Met behulp van onze keuzehulp kunt u snel een zorgverzekeringen vinden dat perfect past bij uw behoeften!

 Administratie software
vergelijken? 

Hier vind u de populairste administratie software van 2023. Met behulp van onze keuzehulp kunt u snel het administratie software vinden dat perfect past bij uw behoeften!