Finance termen logo

Betekenis: Openingskoers

Wat is een openingskoers?

De openingskoers, ook wel bekend als de openingsprijs, is de prijs waartegen een financieel instrument, zoals aandelen of obligaties, wordt verhandeld op het begin van een handelsdag op een beurs. Het is de eerste transactieprijs die tot stand komt nadat de markt officieel is geopend.

Bij de opening van de handelsdag wordt de openingskoers bepaald op basis van de vraag en het aanbod op de markt. Dit kan worden beïnvloed door verschillende factoren, zoals het sentiment van beleggers, nieuwsaankondigingen, economische gegevens of trends op internationale markten.

De openingskoers is belangrijk omdat het de referentieprijs is waartegen verdere transacties plaatsvinden gedurende de handelsdag. Het vormt ook de basis voor het berekenen van prijsfluctuaties en het volgen van de prestaties van een financieel instrument.

Het kan voorkomen dat de openingskoers verschilt van de slotkoers van de vorige handelsdag. Dit wordt vaak veroorzaakt door gebeurtenissen die zich hebben voorgedaan buiten de handelsuren, zoals bedrijfsaankondigingen, economische ontwikkelingen of veranderingen in het wereldwijde marktklimaat.

Het is belangrijk op te merken dat de openingskoers niet altijd representatief is voor de uiteindelijke waarde van een financieel instrument aan het einde van de handelsdag. De prijs kan gedurende de dag sterk fluctueren als gevolg van handelsactiviteiten, vraag en aanbod, en andere factoren die van invloed zijn op de markt.

Reactie plaatsen

Gebruik een van onze vergelijkings-tools!

Zorgverzekeringen
vergelijken?

Hier vind u een vergelijking van de meest populaire zorgverzekeringen van 2023. Met behulp van onze keuzehulp kunt u snel een zorgverzekeringen vinden dat perfect past bij uw behoeften!

 Administratie software
vergelijken? 

Hier vind u de populairste administratie software van 2023. Met behulp van onze keuzehulp kunt u snel het administratie software vinden dat perfect past bij uw behoeften!