Finance termen logo

Betekenis: Oproepkracht

Oproepkracht

Een oproepkracht is een werknemer die op basis van een oproepovereenkomst werkt. Dit betekent dat de werkgever geen vaste uren of contracturen garandeert, maar de oproepkracht oproept wanneer er behoefte is aan extra werk of vervanging van personeel.

Oproepkrachten hebben geen vaste werktijden en worden vaak ingezet voor tijdelijke projecten of werkzaamheden die extra mankracht vereisen. Hun uren en loon zijn daarom vaak variabel en afhankelijk van het aantal oproepen en het aantal gewerkte uren.

Het kan voor werkgevers voordelig zijn om oproepkrachten in te zetten omdat ze alleen hoeven te betalen voor de uren die daadwerkelijk zijn gewerkt en geen vaste contractkosten hebben. Voor de oproepkracht kan het echter minder zekerheid bieden dan een vast dienstverband en kan het moeilijker zijn om hun werk en leven te plannen.

Om de rechten van oproepkrachten te beschermen, zijn er in Nederland wettelijke regels opgesteld, zoals de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB), die bepalen dat werkgevers bepaalde verplichtingen hebben jegens hun oproepkrachten, zoals een aanbod van een vaste arbeidsomvang na een bepaalde periode.

Reactie plaatsen

Gebruik een van onze vergelijkings-tools!

Zorgverzekeringen
vergelijken?

Hier vind u een vergelijking van de meest populaire zorgverzekeringen van 2023. Met behulp van onze keuzehulp kunt u snel een zorgverzekeringen vinden dat perfect past bij uw behoeften!

 Administratie software
vergelijken? 

Hier vind u de populairste administratie software van 2023. Met behulp van onze keuzehulp kunt u snel het administratie software vinden dat perfect past bij uw behoeften!