Finance termen logo

Betekenis: Optiepremie

Wat is een optiepremie?

Een optiepremie is de prijs die een belegger betaalt om een optiecontract te kopen of te verkopen. Het is de kosten die de koper van de optie betaalt aan de verkoper om het recht te verkrijgen om de onderliggende waarde te kopen (bij een call-optie) of te verkopen (bij een put-optie) tegen een vooraf bepaalde prijs, de uitoefenprijs.

De optiepremie wordt bepaald door verschillende factoren, waaronder de prijs van de onderliggende waarde, de volatiliteit van de markt, de resterende looptijd van de optie en de rentetarieven. Hoe hoger de verwachte volatiliteit of hoe langer de looptijd van de optie, hoe hoger de optiepremie meestal zal zijn.

De optiepremie vertegenwoordigt de waarde van het recht dat aan de koper wordt verleend. Het is een compensatie voor het risico dat de verkoper neemt door het recht te verlenen om de onderliggende waarde te kopen of te verkopen. De premie is niet terugbetaalbaar en vormt een winst voor de verkoper als de optie niet wordt uitgeoefend.

Voor beleggers kan de optiepremie dienen als een beleggingskosten of een verzekeringspremie. Het kan worden beschouwd als de prijs voor het verkrijgen van het recht op potentiële winst of het beperken van verliezen, afhankelijk van de strategie en het marktsentiment.

Het is belangrijk op te merken dat de optiepremie kan variëren gedurende de looptijd van het optiecontract, afhankelijk van veranderingen in de marktomstandigheden en de waarde van de onderliggende waarde. Optiehandel omvat aanzienlijke risico's en beleggers moeten zich bewust zijn van de mogelijke verliezen die kunnen ontstaan bij het handelen in opties.

 

Reactie plaatsen

Gebruik een van onze vergelijkings-tools!

Zorgverzekeringen
vergelijken?

Hier vind u een vergelijking van de meest populaire zorgverzekeringen van 2023. Met behulp van onze keuzehulp kunt u snel een zorgverzekeringen vinden dat perfect past bij uw behoeften!

 Administratie software
vergelijken? 

Hier vind u de populairste administratie software van 2023. Met behulp van onze keuzehulp kunt u snel het administratie software vinden dat perfect past bij uw behoeften!