Finance termen logo

Betekenis: PEG-ratio

Wat is een PEG-ratio?

De PEG-ratio (Price/Earnings to Growth ratio) is een financiële ratio die wordt gebruikt om de waardering van een aandeel te beoordelen in verhouding tot de winstgroei van het bedrijf. Het is een maatstaf die de verhouding tussen de koers-winstverhouding (Price/Earnings ratio) en de verwachte winstgroei van het bedrijf combineert.

De PEG-ratio wordt berekend door de koers-winstverhouding (P/E ratio) van een aandeel te delen door het verwachte winstgroeipercentage (earnings growth rate). Het resultaat geeft aan hoeveel de markt bereid is te betalen voor elke eenheid winstgroei.

Een PEG-ratio van minder dan 1 kan aangeven dat het aandeel ondergewaardeerd is ten opzichte van de verwachte winstgroei, wat kan duiden op een potentieel aantrekkelijke investeringsmogelijkheid. Een PEG-ratio van meer dan 1 kan erop wijzen dat het aandeel overgewaardeerd is in verhouding tot de verwachte winstgroei, wat kan betekenen dat het aandeel mogelijk te duur is.

De PEG-ratio wordt vaak gebruikt door beleggers om de relatieve waardering van verschillende aandelen te vergelijken, vooral in de context van groeibedrijven. Het houdt rekening met zowel de huidige winstgevendheid als de toekomstige groeivooruitzichten van een bedrijf.

Het is belangrijk op te merken dat de PEG-ratio slechts één hulpmiddel is bij het analyseren van aandelen en dat het niet de enige factor is die beleggers in overweging moeten nemen. Andere fundamentele en technische analyses, evenals een grondige beoordeling van het bedrijf en de sector, zijn ook nodig om weloverwogen beleggingsbeslissingen te nemen.

Reactie plaatsen

Gebruik een van onze vergelijkings-tools!

Zorgverzekeringen
vergelijken?

Hier vind u een vergelijking van de meest populaire zorgverzekeringen van 2023. Met behulp van onze keuzehulp kunt u snel een zorgverzekeringen vinden dat perfect past bij uw behoeften!

 Administratie software
vergelijken? 

Hier vind u de populairste administratie software van 2023. Met behulp van onze keuzehulp kunt u snel het administratie software vinden dat perfect past bij uw behoeften!