Finance termen logo

Betekenis: Prijs-earningsratio (P/E-ratio)

Wat is een prijs-earningsratio (pe-ratio)?

De prijs-winstverhouding (P/E ratio), ook wel bekend als de koers-winstverhouding, is een financiële ratio die de verhouding weergeeft tussen de huidige koers van een aandeel en de winst per aandeel. Het wordt vaak gebruikt om de waardering van een aandeel te beoordelen en te vergelijken met andere bedrijven in dezelfde sector.

De P/E ratio wordt berekend door de marktprijs van een aandeel te delen door de winst per aandeel (WPA). De winst per aandeel wordt meestal berekend door de nettowinst van een bedrijf te delen door het aantal uitstaande aandelen.

De P/E ratio geeft aan hoeveel beleggers bereid zijn te betalen voor elke eenheid winst die een bedrijf genereert. Een hoge P/E ratio kan aangeven dat beleggers optimistisch zijn over de groeivooruitzichten van het bedrijf en bereid zijn een hogere prijs te betalen voor het aandeel. Een lage P/E ratio kan erop wijzen dat beleggers minder optimistisch zijn over de vooruitzichten van het bedrijf en het aandeel als minder waardevol beschouwen.

Het is belangrijk om de P/E ratio te vergelijken met andere bedrijven in dezelfde sector of met de bredere markt om een beter inzicht te krijgen in de relatieve waardering van het aandeel. Een lage P/E ratio ten opzichte van vergelijkbare bedrijven kan erop wijzen dat het aandeel mogelijk ondergewaardeerd is, terwijl een hoge P/E ratio kan duiden op overwaardering.

Het is echter belangrijk op te merken dat de P/E ratio slechts één maatstaf is bij het evalueren van een aandeel. Het moet worden gebruikt in combinatie met andere financiële ratio's, fundamentele analyse en een grondige beoordeling van het bedrijf om een weloverwogen beleggingsbeslissing te nemen.

Reactie plaatsen

Gebruik een van onze vergelijkings-tools!

Zorgverzekeringen
vergelijken?

Hier vind u een vergelijking van de meest populaire zorgverzekeringen van 2023. Met behulp van onze keuzehulp kunt u snel een zorgverzekeringen vinden dat perfect past bij uw behoeften!

 Administratie software
vergelijken? 

Hier vind u de populairste administratie software van 2023. Met behulp van onze keuzehulp kunt u snel het administratie software vinden dat perfect past bij uw behoeften!