Finance termen logo

Betekenis: Rollover

Wat is een rollover?

Een rollover verwijst naar het proces waarbij een belegging of financieel instrument wordt verplaatst van de ene periode naar de volgende periode zonder dat dit als verkoop wordt beschouwd. Het wordt vaak gebruikt in de context van pensioenrekeningen, zoals een individuele pensioenrekening (IRA) of een 401(k)-plan.

Bij een rollover wordt het geld of de activa van een bestaande pensioenrekening overgebracht naar een nieuwe pensioenrekening, meestal om verschillende redenen zoals het veranderen van werkgever, het consolideren van meerdere pensioenrekeningen of het zoeken naar betere beleggingsmogelijkheden.

Een veel voorkomende rollover is een IRA-rollover, waarbij het geld van een bestaande pensioenrekening wordt overgedragen naar een individuele pensioenrekening. Dit kan worden gedaan zonder belastinggevolgen, op voorwaarde dat het geld binnen 60 dagen wordt overgemaakt naar de nieuwe rekening.

Een andere vorm van rollover is een 401(k)-rollover, waarbij het geld van een 401(k)-plan bij een voormalige werkgever wordt overgebracht naar een nieuwe 401(k)-plan of een IRA. Dit kan helpen om de controle over de beleggingen te behouden en mogelijke belastinggevolgen te voorkomen.

Rollovers kunnen ook plaatsvinden bij andere financiële instrumenten, zoals termijncontracten, opties of valuta's. In deze context verwijst een rollover naar het verplaatsen van een bestaande positie naar een volgende vervaldatum of contractperiode, zonder dat er sprake is van verkoop en aankoop.

Het is belangrijk om de regels en beperkingen met betrekking tot rollovers te begrijpen, aangezien er fiscale implicaties kunnen zijn en bepaalde voorwaarden moeten worden nageleefd. Raadpleeg altijd een financieel adviseur of belastingdeskundige voordat u een rollover uitvoert om ervoor te zorgen dat u de juiste stappen onderneemt en mogelijke gevolgen begrijpt.

Reactie plaatsen

Gebruik een van onze vergelijkings-tools!

Zorgverzekeringen
vergelijken?

Hier vind u een vergelijking van de meest populaire zorgverzekeringen van 2023. Met behulp van onze keuzehulp kunt u snel een zorgverzekeringen vinden dat perfect past bij uw behoeften!

 Administratie software
vergelijken? 

Hier vind u de populairste administratie software van 2023. Met behulp van onze keuzehulp kunt u snel het administratie software vinden dat perfect past bij uw behoeften!