Finance termen logo

Betekenis: Short gaan

Wat betekent "Short gaan"?

Short gaan, ook bekend als short selling of short position, is een beleggingsstrategie waarbij een belegger speculeert op een waardedaling van een bepaald effect, zoals een aandeel, obligatie of grondstof. Bij short selling leent de belegger het effect van een derde partij en verkoopt het op de markt, in de hoop het later tegen een lagere prijs terug te kopen en terug te geven aan de uitlener. Het doel is om te profiteren van een koersdaling van het effect.

Het proces van short gaan kan als volgt worden beschreven:

  1. De belegger leent het effect dat hij wil shorten van een effectenmakelaar of een andere derde partij. Dit kan inhouden dat de belegger een vergoeding betaalt voor het lenen van het effect.
  2. De belegger verkoopt onmiddellijk het geleende effect op de markt, waardoor hij een verkooppositie creëert zonder het effect in bezit te hebben.
  3. Als de prijs van het effect daalt, kan de belegger het effect tegen een lagere prijs terugkopen op de markt.
  4. Het teruggekochte effect wordt vervolgens teruggegeven aan de uitlener, waardoor de shortpositie wordt gesloten.
  5. Als het effect tegen een hogere prijs wordt teruggekocht, lijdt de belegger een verlies op de shortpositie.

De risico's van short selling

Short gaan is een risicovolle strategie, omdat er theoretisch geen bovengrens is voor het verlies dat een belegger kan lijden. In theorie kan de prijs van het geleende effect oneindig stijgen, waardoor het terugkopen tegen een veel hogere prijs vereist wordt. Daarom kan short selling alleen geschikt zijn voor ervaren beleggers die de risico's begrijpen en bereid zijn om potentiële verliezen te dragen.

Het is belangrijk op te merken dat short selling op de meeste effectenbeurzen wordt gereguleerd en soms onderworpen is aan specifieke regels en beperkingen. Beleggers moeten zich bewust zijn van de regels en voorschriften met betrekking tot short selling in hun rechtsgebied voordat ze deze strategie toepassen.

Reactie plaatsen

Gebruik een van onze vergelijkings-tools!

Zorgverzekeringen
vergelijken?

Hier vind u een vergelijking van de meest populaire zorgverzekeringen van 2023. Met behulp van onze keuzehulp kunt u snel een zorgverzekeringen vinden dat perfect past bij uw behoeften!

 Administratie software
vergelijken? 

Hier vind u de populairste administratie software van 2023. Met behulp van onze keuzehulp kunt u snel het administratie software vinden dat perfect past bij uw behoeften!