Finance termen logo

Betekenis: Short positie

Wat is een short positie?

Een short positie is positie met de beleggingsstrategie "short gaan" waarbij een belegger speculeert op een waardedaling van een bepaald effect. In plaats van het kopen van effecten om te profiteren van koersstijgingen, verkoopt de belegger effecten die hij niet bezit in de hoop ze later tegen een lagere prijs terug te kopen. Bij het innemen van een short positie leent de belegger de effecten van een derde partij, verkoopt ze op de markt en koopt ze later terug om de lening af te lossen. Het verschil tussen de verkoopprijs en de terugkoopprijs vormt de winst of het verlies van de short positie. Het innemen van een short positie is een risicovolle strategie, omdat potentiële verliezen theoretisch onbeperkt kunnen zijn als de prijs van het effect blijft stijgen. Het wordt doorgaans gebruikt door ervaren beleggers en vereist een goed begrip van de risico's en de regelgeving met betrekking tot short selling.

Reactie plaatsen

Gebruik een van onze vergelijkings-tools!

Zorgverzekeringen
vergelijken?

Hier vind u een vergelijking van de meest populaire zorgverzekeringen van 2023. Met behulp van onze keuzehulp kunt u snel een zorgverzekeringen vinden dat perfect past bij uw behoeften!

 Administratie software
vergelijken? 

Hier vind u de populairste administratie software van 2023. Met behulp van onze keuzehulp kunt u snel het administratie software vinden dat perfect past bij uw behoeften!