Finance termen logo

Betekenis: speculeren

Wat is speculeren?

Speculeren is een beleggingsactiviteit waarbij een individu of entiteit probeert te profiteren van de verwachte prijsbewegingen van effecten, financiële instrumenten, grondstoffen, valuta of andere activa. Het houdt in dat men een positie inneemt met als doel het behalen van winst op basis van voorspellingen over toekomstige prijsveranderingen.

Speculatie gaat vaak gepaard met een hoger risico, omdat het gebaseerd is op prognoses en onzekerheden met betrekking tot de markt en prijsontwikkelingen. Het is een vorm van beleggen waarbij het accent ligt op korte termijn winst maken in plaats van langetermijninvesteringen.

Speculanten gebruiken verschillende strategieën om winst te behalen. Ze kunnen bijvoorbeeld speculeren op prijsstijgingen door effecten te kopen en te verkopen tegen hogere prijzen. Anderen kunnen juist speculeren op prijsdalingen door short posities in te nemen, zoals eerder besproken. Sommige speculanten kunnen ook gebruikmaken van hefboomwerking, waarbij ze met geleend geld handelen om potentieel hogere winsten te behalen.

Het belangrijkste kenmerk van speculatie is de focus op het voorspellen van toekomstige prijsbewegingen, vaak op basis van marktanalyse, nieuws, trends of technische indicatoren. Het vergt vaak actieve monitoring van de markten en het nemen van snelle beslissingen om te profiteren van korte termijn fluctuaties.

Hoewel speculatie potentieel winstgevend kan zijn, brengt het ook aanzienlijke risico's met zich mee. De voorspellingen kunnen onjuist zijn en leiden tot verliezen. Bovendien kan speculatie bijdragen aan volatiliteit en marktinefficiënties.

Het is belangrijk op te merken dat speculatie verschilt van langetermijnbeleggen, waarbij de nadruk ligt op het kopen van activa op basis van hun intrinsieke waarde en het vasthouden ervan voor een langere periode. Speculatie daarentegen draait om het maken van winst op basis van prijsverschillen binnen een kortere tijdsperiode.

Reactie plaatsen

Gebruik een van onze vergelijkings-tools!

Zorgverzekeringen
vergelijken?

Hier vind u een vergelijking van de meest populaire zorgverzekeringen van 2023. Met behulp van onze keuzehulp kunt u snel een zorgverzekeringen vinden dat perfect past bij uw behoeften!

 Administratie software
vergelijken? 

Hier vind u de populairste administratie software van 2023. Met behulp van onze keuzehulp kunt u snel het administratie software vinden dat perfect past bij uw behoeften!