Finance termen logo

Betekenis: staatsobligatie

Wat is een staatsobligatie?

Een staatsobligatie, ook wel overheidsobligatie genoemd, is een schuldbewijs uitgegeven door een overheid, meestal op nationaal niveau. Het is een van de manieren waarop overheden geld lenen om hun activiteiten te financieren, zoals het financieren van infrastructuurprojecten, sociale programma's of het dekken van begrotingstekorten.

Staatsobligaties worden doorgaans uitgegeven met een vastgestelde nominale waarde, een rentepercentage (couponrente) en een looptijd. De nominale waarde is het bedrag dat aan de obligatiehouder wordt terugbetaald bij de vervaldatum van de obligatie. De couponrente is de rente die de overheid jaarlijks of halfjaarlijks aan de obligatiehouder betaalt als een percentage van de nominale waarde. De looptijd verwijst naar de periode waarin de obligatie actief is, voordat de nominale waarde wordt terugbetaald.

Staatsobligaties worden over het algemeen beschouwd als veilige beleggingen, omdat ze worden gesteund door de kredietwaardigheid van de overheid. Overheden hebben doorgaans de mogelijkheid om hun schulden terug te betalen door middel van belastinginkomsten of door nieuwe leningen aan te gaan. Bovendien hebben sommige staatsobligaties een lagere kans op wanbetaling, vooral die van landen met een sterke economie en een stabiel politiek klimaat.

Staatsobligaties worden verhandeld op de obligatiemarkten en kunnen worden gekocht door individuele beleggers, institutionele beleggers en andere partijen. Ze kunnen ook deel uitmaken van beleggingsportefeuilles als een middel om diversificatie en stabiliteit toe te voegen. De prijs van staatsobligaties kan variëren op basis van factoren zoals rentetarieven, economische omstandigheden, inflatieverwachtingen en vertrouwen in de overheid.

Het is belangrijk op te merken dat staatsobligaties verschillen per land en dat de voorwaarden en kenmerken kunnen variëren. Beleggers dienen de specifieke details en risico's van staatsobligaties grondig te onderzoeken voordat ze investeringsbeslissingen nemen.

Reactie plaatsen

Gebruik een van onze vergelijkings-tools!

Zorgverzekeringen
vergelijken?

Hier vind u een vergelijking van de meest populaire zorgverzekeringen van 2023. Met behulp van onze keuzehulp kunt u snel een zorgverzekeringen vinden dat perfect past bij uw behoeften!

 Administratie software
vergelijken? 

Hier vind u de populairste administratie software van 2023. Met behulp van onze keuzehulp kunt u snel het administratie software vinden dat perfect past bij uw behoeften!