Finance termen logo

Betekenis: Stopp-loss order

Wat is een stop-loss order?

Een stop-loss order is een type order dat beleggers kunnen gebruiken bij het handelen in effecten, zoals aandelen of andere financiële instrumenten. Het is bedoeld om beleggers te beschermen tegen grote verliezen in geval van ongunstige prijsbewegingen.

Bij het plaatsen van een stop-loss order stelt een belegger een vooraf bepaalde verkoopprijs vast die lager is dan de huidige marktprijs van het effect. Als de marktprijs van het effect deze vooraf ingestelde verkoopprijs bereikt of overschrijdt, wordt de stop-loss order automatisch geactiveerd en wordt het effect verkocht. Het doel van een stop-loss order is om het potentiële verlies te beperken door het effect te verkopen voordat de prijs verder daalt.

Enkele belangrijke punten over stop-loss orders:

1. Risicobeheer: Stop-loss orders worden gebruikt als een instrument voor risicobeheer. Ze helpen beleggers om hun potentiële verliezen te beperken en hun kapitaal te beschermen.

2. Automatische uitvoering: Zodra de stop-loss prijs wordt bereikt, wordt de order automatisch uitgevoerd als een marktorder. Dit betekent dat de verkoop plaatsvindt tegen de huidige beschikbare marktprijs, die mogelijk iets verschilt van de stop-loss prijs, vooral tijdens volatiele marktomstandigheden.

3. Volatiliteit en slippage: Tijdens perioden van snelle en grote prijsbewegingen kan er sprake zijn van slippage, waarbij de verkoopprijs lager uitvalt dan de ingestelde stop-loss prijs. Dit kan gebeuren wanneer er geen kopers zijn op het niveau van de stop-loss prijs, waardoor de verkoop wordt uitgevoerd tegen de eerstvolgende beschikbare lagere prijs.

4. Handelsstrategieën: Stop-loss orders kunnen worden gebruikt in verschillende handelsstrategieën, zoals trendvolgende strategieën of het beschermen van winsten bij stijgende prijzen. Ze kunnen ook worden gecombineerd met andere orders, zoals limietorders, om specifieke handelsdoelen na te streven.

Het is belangrijk om te onthouden dat stop-loss orders geen garantie bieden voor het vermijden van verliezen. Ze kunnen echter nuttig zijn bij het beperken van potentiële verliezen en het beschermen van de beleggingsportefeuille. Het is verstandig om vertrouwd te raken met de specifieke kenmerken en risico's van stop-loss orders voordat ze worden gebruikt, en het is raadzaam om professioneel advies in te winnen bij het implementeren van handelsstrategieën met stop-loss orders.

Reactie plaatsen

Gebruik een van onze vergelijkings-tools!

Zorgverzekeringen
vergelijken?

Hier vind u een vergelijking van de meest populaire zorgverzekeringen van 2023. Met behulp van onze keuzehulp kunt u snel een zorgverzekeringen vinden dat perfect past bij uw behoeften!

 Administratie software
vergelijken? 

Hier vind u de populairste administratie software van 2023. Met behulp van onze keuzehulp kunt u snel het administratie software vinden dat perfect past bij uw behoeften!