Finance termen logo

Betekenis: Technische analyse

Wat is technische analyse?

Technische analyse is een methode die wordt gebruikt in de financiële markten om toekomstige prijsbewegingen en trends van effecten te voorspellen. Het is gebaseerd op het bestuderen en analyseren van historische marktgegevens, zoals prijs en volume, om inzicht te krijgen in het gedrag van de markt en potentiële handelsmogelijkheden te identificeren.

Wat zijn belangrijke onderdelen van technische analyse? 

1. Grafieken: Technische analyse maakt uitgebreid gebruik van grafieken om historische prijsgegevens weer te geven. Dit omvat vaak het tekenen van trendlijnen, het identificeren van ondersteunings- en weerstandsniveaus, en het markeren van patronen, zoals kop- en schouderpatronen, driehoeken, vlaggen, enzovoort.

2. Indicatoren: Technische analisten maken gebruik van technische indicatoren om aanvullende informatie te verkrijgen over prijsbewegingen. Dit kunnen indicatoren zijn zoals voortschrijdende gemiddelden, stochastics, relatieve sterkte-index (RSI), MACD (Moving Average Convergence Divergence), en vele andere. Deze indicatoren kunnen helpen bij het identificeren van trends, overbought- of oversold-condities, momentum en andere belangrijke signalen.

3. Ondersteunings- en weerstandsniveaus: Technische analyse omvat het identificeren van belangrijke prijsniveaus, zoals ondersteunings- en weerstandsniveaus. Ondersteuning verwijst naar een prijsniveau waarop de vraag naar een effect sterk genoeg is om de prijsdaling te stoppen of om te keren. Weerstand verwijst naar een prijsniveau waarop de verkoopdruk sterk genoeg is om de prijsstijging te stoppen of om te keren. Deze niveaus kunnen helpen bij het identificeren van potentiële koop- of verkoopmomenten.

4. Patronen en trendanalyse: Technische analisten zoeken naar herkenbare patronen in de grafieken, zoals trends, omkeringen en consolidaties. Deze patronen kunnen informatie verschaffen over de toekomstige richting van de prijsbeweging.

Wat is het doel van "TA"?

Het doel van technische analyse is om de meest waarschijnlijke prijsbeweging te voorspellen op basis van historische gegevens en patronen. Het wordt voornamelijk gebruikt door handelaren en beleggers die proberen te profiteren van korte- tot middellangetermijnbewegingen op de markt. Het is belangrijk om op te merken dat technische analyse vooral gebaseerd is op het bestuderen van prijsgedrag en marktpatronen, en geen rekening houdt met fundamentele factoren zoals bedrijfsresultaten of economische gegevens.

Reactie plaatsen

Gebruik een van onze vergelijkings-tools!

Zorgverzekeringen
vergelijken?

Hier vind u een vergelijking van de meest populaire zorgverzekeringen van 2023. Met behulp van onze keuzehulp kunt u snel een zorgverzekeringen vinden dat perfect past bij uw behoeften!

 Administratie software
vergelijken? 

Hier vind u de populairste administratie software van 2023. Met behulp van onze keuzehulp kunt u snel het administratie software vinden dat perfect past bij uw behoeften!