Finance termen logo

Betekenis: uitkeringspercentage

Wat betekent uitkeringspercentage?

Het uitkeringspercentage, ook bekend als dividendrendement, is een financiële maatstaf die aangeeft hoeveel dividend een belegging genereert in verhouding tot de prijs van de belegging. Het wordt meestal uitgedrukt als een percentage.

Het uitkeringspercentage wordt berekend door het jaarlijkse dividend per aandeel te delen door de huidige marktprijs per aandeel en dit resultaat te vermenigvuldigen met 100. Het geeft aan hoeveel dividend een belegger kan verwachten te ontvangen in verhouding tot de prijs die hij betaalt voor het aandeel.

Bijvoorbeeld, als een aandeel een jaarlijks dividend van €2 uitkeert en de huidige marktprijs van het aandeel is €40, dan is het uitkeringspercentage (2/40) x 100 = 5%. Dit betekent dat het rendement op de investering 5% is op basis van het dividend dat wordt ontvangen.

Het uitkeringspercentage wordt vaak gebruikt door beleggers om de aantrekkelijkheid van een belegging te beoordelen, met name voor dividendgerichte beleggers die op zoek zijn naar regelmatige inkomsten uit hun investeringen. Een hoger uitkeringspercentage duidt op een hoger dividendrendement en kan aantrekkelijk zijn voor beleggers op zoek naar inkomsten. Het is echter belangrijk om ook andere factoren, zoals de financiële gezondheid van het bedrijf en de duurzaamheid van het dividend, in overweging te nemen bij het beoordelen van een belegging.

Reactie plaatsen

Gebruik een van onze vergelijkings-tools!

Zorgverzekeringen
vergelijken?

Hier vind u een vergelijking van de meest populaire zorgverzekeringen van 2023. Met behulp van onze keuzehulp kunt u snel een zorgverzekeringen vinden dat perfect past bij uw behoeften!

 Administratie software
vergelijken? 

Hier vind u de populairste administratie software van 2023. Met behulp van onze keuzehulp kunt u snel het administratie software vinden dat perfect past bij uw behoeften!