Finance termen logo

Betekenis: Vlottende activa

Vlottende activa

Vlottende activa zijn activa die binnen een jaar in geld kunnen worden omgezet, of die bedoeld zijn om binnen een jaar te worden verbruikt of verkocht. Vlottende activa zijn daarmee in tegenstelling tot vaste activa, die bedoeld zijn voor langdurig gebruik en niet gemakkelijk kunnen worden omgezet in geld.

Enkele voorbeelden van vlottende activa zijn:

  • Kas en banktegoede
  • Voorraden van grondstoffen of goederen die nog verkocht moeten worden
  • Uitstaande facturen of debiteuren
  • Kortlopende beleggingen
  • Overige vorderingen, zoals belastingteruggaven


Vlottende activa zijn belangrijk omdat ze de liquiditeit van een bedrijf bepalen, wat betekent dat ze aangeven hoe snel en gemakkelijk een bedrijf aan zijn financiële verplichtingen kan voldoen. Bedrijven hebben vlottende activa nodig om hun lopende kosten en verplichtingen te betalen, zoals salarissen, leveranciersbetalingen, belastingen en dergelijke. Een hoge waarde van vlottende activa ten opzichte van de lopende verplichtingen kan wijzen op een gezonde financiële positie van een bedrijf.

Reactie plaatsen

Gebruik een van onze vergelijkings-tools!

Zorgverzekeringen
vergelijken?

Hier vind u een vergelijking van de meest populaire zorgverzekeringen van 2023. Met behulp van onze keuzehulp kunt u snel een zorgverzekeringen vinden dat perfect past bij uw behoeften!

 Administratie software
vergelijken? 

Hier vind u de populairste administratie software van 2023. Met behulp van onze keuzehulp kunt u snel het administratie software vinden dat perfect past bij uw behoeften!