Finance termen logo

Betekenis: Voorziening

Voorziening

Een voorziening is een bedrag dat een bedrijf reserveert voor toekomstige uitgaven of verplichtingen die waarschijnlijk zullen plaatsvinden, maar waarvan de exacte omvang of het tijdstip nog niet bekend is. Voorzieningen worden op de balans van een bedrijf vermeld als passiva.


Voorzieningen kunnen bijvoorbeeld worden aangelegd voor:

  • Garantiekosten: als een bedrijf een garantie geeft op zijn producten, dan kan het een voorziening aanleggen voor de verwachte kosten van reparaties en vervangingen die onder de garantie vallen.
  • Pensioenverplichtingen: als een bedrijf een pensioenregeling heeft voor zijn werknemers, dan kan het een voorziening aanleggen voor de verwachte toekomstige pensioenbetalingen.
  • Onderhoudskosten: als een bedrijf bepaalde activa heeft die regelmatig onderhoud nodig hebben, dan kan het een voorziening aanleggen voor de verwachte kosten van het onderhoud.
  • Claims: als een bedrijf verwacht dat het in de toekomst een claim tegen zich krijgt, bijvoorbeeld wegens een juridisch geschil, dan kan het een voorziening aanleggen voor de verwachte kosten van de claim.


Het aanleggen van voorzieningen kan helpen om de financiële positie van een bedrijf beter weer te geven en om financiële verrassingen in de toekomst te voorkomen. Het is echter belangrijk om voorzieningen op een realistische manier in te schatten en regelmatig te herzien om te voorkomen dat ze te hoog of te laag zijn.

Reactie plaatsen

Gebruik een van onze vergelijkings-tools!

Zorgverzekeringen
vergelijken?

Hier vind u een vergelijking van de meest populaire zorgverzekeringen van 2023. Met behulp van onze keuzehulp kunt u snel een zorgverzekeringen vinden dat perfect past bij uw behoeften!

 Administratie software
vergelijken? 

Hier vind u de populairste administratie software van 2023. Met behulp van onze keuzehulp kunt u snel het administratie software vinden dat perfect past bij uw behoeften!