Finance termen logo

Betekenis: Wanbetaling

Wanbetaling

Een wanbetaling treedt op wanneer een persoon of organisatie niet voldoet aan hun financiële verplichtingen, zoals het niet betalen van een lening, factuur of schuld op de vervaldatum. Een wanbetaling kan ook worden aangeduid als "default" of "incassoprobleem".

Wanbetalingen kunnen verschillende oorzaken hebben, waaronder financiële moeilijkheden, onverwachte gebeurtenissen zoals ziekte of werkloosheid, of simpelweg vergeten om op tijd te betalen. Ongeacht de oorzaak kan een wanbetaling ernstige gevolgen hebben voor zowel de schuldeiser als de schuldenaar.

Voor de schuldeiser kan een wanbetaling betekenen dat ze inkomsten mislopen en dat ze extra tijd en kosten moeten besteden aan het innen van de schuld. Voor de schuldenaar kan een wanbetaling leiden tot hogere rentetarieven, extra kosten en een verminderde kredietwaardigheid, wat kan leiden tot verdere financiële problemen.

Om wanbetalingen te voorkomen, is het belangrijk om financiële verplichtingen serieus te nemen en ervoor te zorgen dat betalingen op tijd worden gedaan. Als er financiële problemen zijn, is het het beste om contact op te nemen met de schuldeiser om een oplossing te vinden voordat de situatie escaleert tot een wanbetaling.

Reactie plaatsen

Gebruik een van onze vergelijkings-tools!

Zorgverzekeringen
vergelijken?

Hier vind u een vergelijking van de meest populaire zorgverzekeringen van 2023. Met behulp van onze keuzehulp kunt u snel een zorgverzekeringen vinden dat perfect past bij uw behoeften!

 Administratie software
vergelijken? 

Hier vind u de populairste administratie software van 2023. Met behulp van onze keuzehulp kunt u snel het administratie software vinden dat perfect past bij uw behoeften!