
Betekenis: Werkkostenregeling
Werkkostenregeling
De werkkostenregeling (WKR) is een regeling van de Belastingdienst in Nederland die bepaalt welke vergoedingen en verstrekkingen aan werknemers onbelast mogen blijven. De regeling is ingevoerd op 1 januari 2015 en vervangt de oude regeling van vrije vergoedingen en verstrekkingen (VVB).
Met de werkkostenregeling mogen werkgevers hun werknemers een bepaald budget geven voor onbelaste vergoedingen en verstrekkingen, zoals een kerstpakket of een bedrijfsuitje. Dit budget wordt de vrije ruimte genoemd en bedraagt in 2021 1,7% van de fiscale loonsom tot € 400.000 en 1,18% van de fiscale loonsom daarboven.
Als werkgevers meer vergoedingen en verstrekkingen geven dan de vrije ruimte toestaat, dan moeten zij over het meerdere een eindheffing van 80% betalen. Werkgevers kunnen er ook voor kiezen om bepaalde vergoedingen en verstrekkingen aan te wijzen als gerichte vrijstellingen, nihilwaarderingen of intermediaire kosten. Deze kosten gaan niet ten koste van de vrije ruimte en zijn daarom onbelast.
De werkkostenregeling is bedoeld om het geven van vergoedingen en verstrekkingen aan werknemers te vereenvoudigen en tegelijkertijd het gebruik van onbelaste vergoedingen en verstrekkingen te beperken. Door de regeling hebben werkgevers meer vrijheid en flexibiliteit om vergoedingen en verstrekkingen aan werknemers te geven, maar moeten zij wel rekening houden met de fiscale gevolgen en de beperkingen van de vrije ruimte.