Finance termen logo

Betekenis: Winst

Winst

Winst is het positieve verschil tussen de opbrengsten en de kosten van een onderneming of organisatie over een bepaalde periode, zoals een jaar of een kwartaal. In financiële termen is winst het bedrag dat overblijft nadat alle kosten zijn afgetrokken van de opbrengsten.

Winst kan op verschillende manieren worden berekend, afhankelijk van de boekhoudkundige methode die wordt gebruikt. Over het algemeen wordt winst berekend door de totale opbrengsten te verminderen met de totale kosten, inclusief alle directe en indirecte kosten die nodig zijn om de producten of diensten van de onderneming te produceren en te leveren.

Winst is een belangrijke maatstaf voor het succes van een onderneming en wordt vaak gebruikt door aandeelhouders, investeerders en financiële analisten om de prestaties van een onderneming te beoordelen. Een hoge winst kan duiden op efficiëntie, groei en een sterke concurrentiepositie, terwijl een lage of negatieve winst kan duiden op financiële problemen, verlies van marktaandeel en andere uitdagingen voor de onderneming.

Reactie plaatsen

Gebruik een van onze vergelijkings-tools!

Zorgverzekeringen
vergelijken?

Hier vind u een vergelijking van de meest populaire zorgverzekeringen van 2023. Met behulp van onze keuzehulp kunt u snel een zorgverzekeringen vinden dat perfect past bij uw behoeften!

 Administratie software
vergelijken? 

Hier vind u de populairste administratie software van 2023. Met behulp van onze keuzehulp kunt u snel het administratie software vinden dat perfect past bij uw behoeften!