Finance termen logo

Betekenis: Yield curve

Wat is yield curve?

De yield curve, ook wel rentecurve genoemd, is een grafische weergave van de rentetarieven (op de verticale as) van obligaties met verschillende looptijden (op de horizontale as). Het toont de relatie tussen de rentevoet en de looptijd van de obligaties.

De yield curve is normaal gesproken oplopend, wat betekent dat obligaties met een langere looptijd een hogere rentevoet hebben dan obligaties met een kortere looptijd. Dit is het gevolg van het feit dat beleggers doorgaans een hogere vergoeding eisen voor het beleggen van hun geld gedurende een langere periode vanwege het hogere risico en de onzekerheid op lange termijn.

Er zijn verschillende vormen van yield curves die kunnen worden waargenomen:

1. Opwaarts gebogen (steil): Dit komt voor wanneer de rentetarieven voor kortlopende obligaties lager zijn dan die voor langlopende obligaties. Het geeft aan dat beleggers verwachten dat de rente in de toekomst zal stijgen.

2. Neutraal (vlak): Hierbij zijn de rentetarieven voor kortlopende en langlopende obligaties min of meer gelijk. Het geeft aan dat beleggers geen duidelijke verwachtingen hebben met betrekking tot toekomstige rentebewegingen.

3. Neerwaarts gebogen (invers): Dit komt voor wanneer de rentetarieven voor kortlopende obligaties hoger zijn dan die voor langlopende obligaties. Het duidt erop dat beleggers verwachten dat de rente in de toekomst zal dalen.

De vorm van de yield curve wordt vaak geïnterpreteerd als een indicator voor de economische vooruitzichten. Een normale, opwaarts gebogen yield curve wordt meestal gezien als een teken van een gezonde economie, terwijl een vlakke of invers gebogen yield curve kan wijzen op economische onzekerheid, recessie of dalende inflatieverwachtingen.

Beleggers, analisten en centrale banken volgen de yield curve nauwlettend, omdat veranderingen in de rentecurve van invloed kunnen zijn op verschillende aspecten van de financiële markten, zoals de prijsvorming van obligaties, de leningrente, het beleggingsklimaat en de algemene economische activiteit.

Reactie plaatsen

Gebruik een van onze vergelijkings-tools!

Zorgverzekeringen
vergelijken?

Hier vind u een vergelijking van de meest populaire zorgverzekeringen van 2023. Met behulp van onze keuzehulp kunt u snel een zorgverzekeringen vinden dat perfect past bij uw behoeften!

 Administratie software
vergelijken? 

Hier vind u de populairste administratie software van 2023. Met behulp van onze keuzehulp kunt u snel het administratie software vinden dat perfect past bij uw behoeften!