Finance termen logo

Wat houdt assurantiebelasting in?

Assurantiebelasting

Assurantiebelasting is een belasting die in Nederland wordt geheven op verzekeringspremies. Het is een indirecte belasting die wordt betaald door verzekeringnemers bij het afsluiten van een verzekering

De 5 belangrijkste aspecten van de assurantiebelasting

 1. Toepassingsgebied

  Assurantiebelasting is van toepassing op verschillende soorten verzekeringen, waaronder autoverzekeringen, zorgverzekeringen, opstalverzekeringen, reisverzekeringen en andere schadeverzekeringen.
 2. Tarief

  Het tarief van de assurantiebelasting kan variëren, afhankelijk van het type verzekering. In Nederland gelden momenteel de volgende tarieven:
  - Voor schadeverzekeringen: 21% van de premie.
  - Voor zorgverzekeringen: 21% van de premie.
  - Voor levensverzekeringen: geen assurantiebelasting van toepassing.
 3. Betaling

  De assurantiebelasting wordt meestal in rekening gebracht door de verzekeraar en vervolgens door hen afgedragen aan de Belastingdienst. De belasting wordt vaak in de verzekeringspremie verwerkt, dus het bedrag dat je betaalt is inclusief de assurantiebelasting.
 4. Vrijstellingen

  Er zijn enkele situaties waarin vrijstellingen van de assurantiebelasting van toepassing kunnen zijn. Bijvoorbeeld bij verzekeringen die specifiek bedoeld zijn voor internationale transporten of herverzekeringscontracten.
 5. Controle en handhaving

  De Belastingdienst controleert regelmatig of de assurantiebelasting correct wordt afgedragen door verzekeraars. Als verzekeringnemer ben je verantwoordelijk voor het betalen van de belasting bij het afsluiten van een verzekering.

Het is belangrijk om bij het afsluiten van een verzekering rekening te houden met de kosten van de assurantiebelasting. Het tarief kan variëren en het wordt meestal automatisch in de verzekeringspremie verwerkt. Voor specifieke vragen over de assurantiebelasting en jouw persoonlijke situatie, is het raadzaam om contact op te nemen met de verzekeraar of een belastingadviseur.

Reactie plaatsen

Gebruik een van onze vergelijkings-tools!

Zorgverzekeringen
vergelijken?

Hier vind u een vergelijking van de meest populaire zorgverzekeringen van 2023. Met behulp van onze keuzehulp kunt u snel een zorgverzekeringen vinden dat perfect past bij uw behoeften!

 Administratie software
vergelijken? 

Hier vind u de populairste administratie software van 2023. Met behulp van onze keuzehulp kunt u snel het administratie software vinden dat perfect past bij uw behoeften!