Finance termen logo

Wat houdt bankenbelasting in?

Bankenbelasting

Bankenbelasting, ook bekend als bankenheffing of bankenbelasting, is een specifieke belasting die wordt geheven op financiële instellingen, met name banken. Het doel van de bankenbelasting is om bij te dragen aan de financiële stabiliteit en het verminderen van risico's in de financiële sector. 

De 5 belangrijkste aspecten van de bankenbelasting

 1. Doel

  De bankenbelasting heeft als doel om een bijdrage te vragen van financiële instellingen voor de voordelen en risico's die zij genieten en creëren in het financiële systeem. Het is bedoeld als een vorm van herstelmaatregel na de financiële crisis van 2008 en om toekomstige crises te voorkomen.
 2. Toepassingsgebied

  De bankenbelasting is van toepassing op financiële instellingen, zoals banken, verzekeringsmaatschappijen en andere kredietverstrekkers. De exacte definitie en het toepassingsgebied kunnen per land verschillen.
 3. Berekening

  De hoogte van de bankenbelasting wordt meestal bepaald op basis van de omvang en risico's van de financiële instelling. Dit kan bijvoorbeeld worden berekend aan de hand van het balanstotaal, de totale activa of de risicogewogen activa van de instelling.
 4. Betaling

  Financiële instellingen ontvangen meestal een aanslag van de belastingautoriteiten waarop staat vermeld hoeveel bankenbelasting zij moeten betalen. De betalingstermijn en de wijze van betaling worden bepaald door de belastingdienst.
 5. Bestemming

  De opbrengsten van de bankenbelasting kunnen verschillen per land. In sommige gevallen worden de opbrengsten gebruikt voor het opzetten van een speciaal fonds ter ondersteuning van banken in tijden van crisis. In andere gevallen worden de opbrengsten toegevoegd aan de algemene overheidsmiddelen.

Het is belangrijk op te merken dat de specifieke regels en tarieven met betrekking tot de bankenbelasting kunnen variëren per land en in de tijd kunnen veranderen. Het is daarom raadzaam om de meest recente informatie bij de belastingdienst of een belastingadviseur te raadplegen voor specifieke details en advies.

Reactie plaatsen

Gebruik een van onze vergelijkings-tools!

Zorgverzekeringen
vergelijken?

Hier vind u een vergelijking van de meest populaire zorgverzekeringen van 2023. Met behulp van onze keuzehulp kunt u snel een zorgverzekeringen vinden dat perfect past bij uw behoeften!

 Administratie software
vergelijken? 

Hier vind u de populairste administratie software van 2023. Met behulp van onze keuzehulp kunt u snel het administratie software vinden dat perfect past bij uw behoeften!