Finance termen logo

Wat houdt belasting zware motorrijtuigen (bzm) in?

Belasting zware motorrijtuigen (bzm)

Belasting zware motorrijtuigen (BZM) is een belasting die in Nederland wordt geheven op vrachtwagens en andere zware motorrijtuigen. Het is een jaarlijkse belasting die wordt betaald voor het bezit en het gebruik van deze voertuigen op de Nederlandse wegen. 

De 5 belangrijkste aspecten van de belasting zware motorrijtuigen

 1. Toepassingsgebied: 

  De BZM is van toepassing op vrachtwagens en andere zware motorrijtuigen met een toegestane maximummassa van 3.500 kilogram of meer. Dit omvat bijvoorbeeld vrachtwagens, touringcars, autobussen, en bepaalde speciale voertuigen.
 2. Tarieven

  De hoogte van de BZM is afhankelijk van het gewicht en het type voertuig. Er zijn verschillende tariefschalen gebaseerd op de toegestane maximummassa van het voertuig. Hoe zwaarder het voertuig, hoe hoger de belasting. 
 3. Betaling

  De BZM moet jaarlijks worden betaald. De betaling kan worden gedaan in termijnen of in één keer. Je ontvangt hiervoor een aanslag van de Belastingdienst.
 4. Vrijstellingen

  Er zijn enkele situaties waarin vrijstellingen van de BZM van toepassing kunnen zijn. Bijvoorbeeld voor landbouwvoertuigen, voertuigen die uitsluitend worden gebruikt voor afvalinzameling of voertuigen met een oldtimerstatus. Er kunnen ook vrijstellingen gelden voor specifieke doeleinden, zoals hulpdiensten en militaire voertuigen.
 5. Controle en handhaving

  De Belastingdienst controleert regelmatig of de BZM correct wordt betaald voor zware motorrijtuigen. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat het voertuig juist geregistreerd is en dat de belasting tijdig wordt betaald om boetes en andere sancties te voorkomen.

Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van de regels en tarieven met betrekking tot de belasting zware motorrijtuigen voor jouw specifieke voertuig. Je kunt de Belastingdienst raadplegen of een belastingadviseur inschakelen voor advies en om ervoor te zorgen dat je voldoet aan de belastingwetgeving met betrekking tot de BZM.

Reactie plaatsen

Gebruik een van onze vergelijkings-tools!

Zorgverzekeringen
vergelijken?

Hier vind u een vergelijking van de meest populaire zorgverzekeringen van 2023. Met behulp van onze keuzehulp kunt u snel een zorgverzekeringen vinden dat perfect past bij uw behoeften!

 Administratie software
vergelijken? 

Hier vind u de populairste administratie software van 2023. Met behulp van onze keuzehulp kunt u snel het administratie software vinden dat perfect past bij uw behoeften!