Finance termen logo

Wat houdt Belastingen op personenauto's motorrijwielen in?

Belastingen op personenauto's motorrijwielen (bpm)

Belastingen op personenauto's en motorrijwielen (bpm) is een belasting die wordt geheven op de aanschaf van nieuwe en gebruikte personenauto's en motorrijwielen in Nederland. Het is een eenmalige belasting die boven op de verkoopprijs van het voertuig komt. 

De 5 belangrijke aspecten van de belasting op personenauto's en motorrijwielen (bpm):

 1. Toepassingsgebied

  De bpm is van toepassing op zowel nieuwe als gebruikte personenauto's en motorrijwielen die in Nederland worden geregistreerd. Het is niet van toepassing op bedrijfsauto's, bestelwagens en voertuigen met een grijs kenteken.
 2. Berekening

  De hoogte van de bpm wordt berekend op basis van verschillende factoren, waaronder het type voertuig, de CO2-uitstoot, de netto catalogusprijs, het bouwjaar en eventuele accessoires. De belastingtarieven kunnen variëren afhankelijk van deze factoren.
 3. Betaling

  De bpm moet worden betaald voordat het voertuig wordt geregistreerd bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). Het bedrag wordt meestal door de verkoper in rekening gebracht en aan de belastingdienst afgedragen. Als je een gebruikte auto importeert, moet je zelf de bpm berekenen en betalen.
 4. Teruggave

  In sommige gevallen is het mogelijk om een deel van de betaalde bpm terug te krijgen. Bijvoorbeeld wanneer je een auto exporteert, schade hebt aan het voertuig of als het voertuig wordt omgebouwd voor een specifiek doel. Er zijn specifieke regels en procedures van toepassing op de teruggave van bpm.
 5. Europese regelgeving

  De bpm is gebaseerd op Europese regelgeving die bepaalt dat belastingen op personenauto's niet discriminerend mogen zijn ten opzichte van voertuigen uit andere EU-landen. Hierdoor kunnen ook geïmporteerde voertuigen onderworpen worden aan bpm.

Het berekenen en betalen van de bpm kan ingewikkeld zijn, vooral bij de import van voertuigen. Het is raadzaam om een belastingadviseur of een specialist in voertuigregistratie te raadplegen om de specifieke regels en procedures met betrekking tot de bpm in Nederland te begrijpen en om ervoor te zorgen dat je voldoet aan de belastingwetgeving.

Reactie plaatsen

Gebruik een van onze vergelijkings-tools!

Zorgverzekeringen
vergelijken?

Hier vind u een vergelijking van de meest populaire zorgverzekeringen van 2023. Met behulp van onze keuzehulp kunt u snel een zorgverzekeringen vinden dat perfect past bij uw behoeften!

 Administratie software
vergelijken? 

Hier vind u de populairste administratie software van 2023. Met behulp van onze keuzehulp kunt u snel het administratie software vinden dat perfect past bij uw behoeften!