Finance termen logo

Wat houdt Dividendbelasting in?

Dividendbelasting

Dividendbelasting is een vorm van belasting die wordt geheven op dividenduitkeringen aan aandeelhouders van een vennootschap. Het is een directe belasting die wordt ingehouden op het uitgekeerde dividendbedrag voordat het aan de aandeelhouders wordt uitbetaald.

De 5 belangrijkste aspecten van dividendbelasting

 1. Toepassingsgebied

  Dividendbelasting is van toepassing op dividenden die worden uitgekeerd door vennootschappen aan hun aandeelhouders. Het is van toepassing op zowel binnenlandse als buitenlandse aandeelhouders, afhankelijk van de wetgeving van het betreffende land.
 2. Inhouding en afdracht

  De vennootschap die het dividend uitkeert, is verantwoordelijk voor het inhouden en afdragen van de dividendbelasting aan de belastingdienst. Dit betekent dat een deel van het dividendbedrag wordt ingehouden en betaald aan de belastingdienst voordat het aan de aandeelhouders wordt uitgekeerd.
 3. Tarieven en vrijstellingen

  De tarieven van dividendbelasting kunnen variëren per land en kunnen ook afhangen van de fiscale regels en bilaterale belastingverdragen tussen landen. Er kunnen bepaalde vrijstellingen of verlaagde tarieven van toepassing zijn op specifieke situaties, zoals dividenden uit bepaalde landen of ontvangen door pensioenfondsen.
 4. Teruggave en verrekening

  In sommige gevallen kunnen aandeelhouders de ingehouden dividendbelasting terugvragen of verrekenen met andere belastingen, afhankelijk van de belastingwetgeving van het betreffende land en eventuele internationale verdragen.
 5. Verplichtingen en rapportage

  Zowel de vennootschap die het dividend uitkeert als de aandeelhouders hebben verplichtingen op het gebied van rapportage en administratie met betrekking tot dividendbelasting. Dit kan onder meer het indienen van aangiften en het verstrekken van de juiste documentatie omvatten.

Het begrijpen van dividendbelasting is belangrijk voor zowel vennootschappen als aandeelhouders, omdat het invloed kan hebben op de uitkering en ontvangst van dividendinkomsten. Het kan raadzaam zijn om een belastingadviseur of een fiscaal professional te raadplegen om de specifieke regels en voorschriften met betrekking tot dividendbelasting in jouw land te begrijpen en om te zorgen voor naleving van de belastingwetgeving.

Reactie plaatsen

Gebruik een van onze vergelijkings-tools!

Zorgverzekeringen
vergelijken?

Hier vind u een vergelijking van de meest populaire zorgverzekeringen van 2023. Met behulp van onze keuzehulp kunt u snel een zorgverzekeringen vinden dat perfect past bij uw behoeften!

 Administratie software
vergelijken? 

Hier vind u de populairste administratie software van 2023. Met behulp van onze keuzehulp kunt u snel het administratie software vinden dat perfect past bij uw behoeften!