Finance termen logo

Wat houdt motorrijtuigenbelasting in?

Motorrijtuigenbelasting (mrb)

Motorrijtuigenbelasting (MRB) is een belasting die in Nederland wordt geheven op het bezit of het gebruik van motorrijtuigen op de openbare weg. Het is een jaarlijkse belasting die verschuldigd is voor personenauto's, motorfietsen, bestelwagens, vrachtwagens en andere voertuigen. 

De 5 belangrijke aspecten van de motorrijtuigenbelasting

 1. Tarieven

  De hoogte van de motorrijtuigenbelasting is afhankelijk van het type voertuig, het gewicht, het type brandstof, de CO2-uitstoot en de provincie waarin het voertuig is geregistreerd. De tarieven kunnen variëren afhankelijk van deze factoren.
 2. Betaling

  De motorrijtuigenbelasting moet jaarlijks worden betaald. Je ontvangt hiervoor een aanslag van de Belastingdienst. De betaling kan worden gedaan in termijnen of in één keer. Bij de aanschaf van een nieuw voertuig moet je de belasting zelf registreren en betalen.
 3. Vrijstellingen

  Er zijn bepaalde categorieën voertuigen die vrijgesteld zijn van motorrijtuigenbelasting. Bijvoorbeeld elektrische auto's en voertuigen ouder dan 40 jaar. Er kunnen ook specifieke vrijstellingen gelden voor bepaalde doeleinden, zoals landbouwvoertuigen en invalidenvoertuigen.
 4. Controle en handhaving

  De Belastingdienst controleert regelmatig of voertuigen correct geregistreerd zijn voor de motorrijtuigenbelasting. Als je geen belasting betaalt terwijl je wel gebruikmaakt van de openbare weg, kun je een boete krijgen.
 5. Wijzigingen en opzegging

  Als er wijzigingen optreden in de situatie van het voertuig, zoals verkoop, sloop of uitvoer, moet je dit doorgeven aan de Belastingdienst. Ook als je tijdelijk geen gebruik maakt van het voertuig, bijvoorbeeld tijdens de winterstalling, kun je de motorrijtuigenbelasting opschorten.

Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van de regels en tarieven met betrekking tot de motorrijtuigenbelasting voor jouw specifieke voertuig. Je kunt de Belastingdienst raadplegen of een belastingadviseur inschakelen voor advies en om ervoor te zorgen dat je voldoet aan de belastingwetgeving met betrekking tot motorrijtuigenbelasting.

Reactie plaatsen

Gebruik een van onze vergelijkings-tools!

Zorgverzekeringen
vergelijken?

Hier vind u een vergelijking van de meest populaire zorgverzekeringen van 2023. Met behulp van onze keuzehulp kunt u snel een zorgverzekeringen vinden dat perfect past bij uw behoeften!

 Administratie software
vergelijken? 

Hier vind u de populairste administratie software van 2023. Met behulp van onze keuzehulp kunt u snel het administratie software vinden dat perfect past bij uw behoeften!