Finance termen logo

Wat houdt een verhuurderheffing in?

Verhuurderheffing

Verhuurderheffing is een belasting die in Nederland wordt geheven van verhuurders van sociale huurwoningen. Het is een jaarlijkse heffing die wordt opgelegd door de overheid. 

De 5 belangrijke aspecten van de verhuurderheffing

 1. Doel

  Het doel van de verhuurderheffing is om een financiële bijdrage te vragen van verhuurders van sociale huurwoningen. Met deze belasting wil de overheid de huuropbrengsten van sociale huurwoningen benutten en een bijdrage vragen aan de overheidsfinanciën.
 2. Toepassingsgebied

  De verhuurderheffing is van toepassing op verhuurders die meer dan 50 sociale huurwoningen in eigendom hebben met een huurprijs onder een bepaalde grens. Het gaat hierbij voornamelijk om woningcorporaties en andere professionele verhuurders. 
 3. Berekening

  De hoogte van de verhuurderheffing is afhankelijk van de waarde van de sociale huurwoningen en het aantal woningen dat een verhuurder bezit. Hoe meer sociale huurwoningen een verhuurder in eigendom heeft, des te hoger de heffing kan zijn. De precieze berekening kan per jaar verschillen en wordt vastgesteld door de overheid.
 4. Betaling

  De verhuurderheffing wordt jaarlijks in rekening gebracht door de Belastingdienst. Verhuurders ontvangen een aanslag waarop staat vermeld hoeveel verhuurderheffing zij moeten betalen. De betaling dient binnen de gestelde termijn te worden voldaan.
 5. Vrijstellingen

  Er zijn bepaalde situaties waarin vrijstellingen van de verhuurderheffing van toepassing kunnen zijn. Bijvoorbeeld bij verhuurders van specifieke typen sociale huurwoningen, zoals woningen voor ouderen of gehandicapten, studentenhuisvesting of woningen met een zeer lage huurprijs.

Het is belangrijk voor verhuurders van sociale huurwoningen om op de hoogte te zijn van de verplichtingen met betrekking tot de verhuurderheffing. De exacte regels en berekeningen kunnen per jaar veranderen, dus het is raadzaam om de meest recente informatie bij de Belastingdienst te raadplegen of een belastingadviseur in te schakelen voor advies op maat.

Reactie plaatsen

Gebruik een van onze vergelijkings-tools!

Zorgverzekeringen
vergelijken?

Hier vind u een vergelijking van de meest populaire zorgverzekeringen van 2023. Met behulp van onze keuzehulp kunt u snel een zorgverzekeringen vinden dat perfect past bij uw behoeften!

 Administratie software
vergelijken? 

Hier vind u de populairste administratie software van 2023. Met behulp van onze keuzehulp kunt u snel het administratie software vinden dat perfect past bij uw behoeften!