Finance termen logo

Betekenis: Beleggingshypotheek

Beleggingshypotheek

Een beleggingshypotheek is een specifiek type hypotheek waarbij de lening wordt gekoppeld aan beleggingen. In plaats van de hypotheekschuld rechtstreeks af te lossen, worden de maandelijkse betalingen gebruikt om beleggingen te doen. Het doel van een beleggingshypotheek is om rendement te behalen op de beleggingen en daarmee aan het einde van de looptijd de hypotheek (deels) af te lossen.

Hoe werkt een beleggingshypotheek?

Bij een beleggingshypotheek bestaat de hypotheek uit twee componenten: 

het leningdeel

Het leningdeel is het bedrag dat geleend is voor de aankoop van de woning en dient te worden terugbetaald, meestal in de vorm van maandelijkse hypotheekbetalingen.

het beleggingsdeel

Het beleggingsdeel is het bedrag dat wordt gebruikt om te beleggen in bijvoorbeeld beleggingsfondsen of verzekeringsproducten.

Wat is de looptijd van de beleggingshypotheek?

Gedurende de looptijd van de beleggingshypotheek groeien de beleggingen door de periodieke stortingen en eventuele waardestijgingen. Het uiteindelijke doel is dat de opbrengst van de beleggingen aan het einde van de looptijd voldoende is om (een deel van) de hypotheek af te lossen. Dit kan echter niet worden gegarandeerd, aangezien beleggingen altijd gepaard gaan met een zekere mate van risico en het rendement kan variëren.

Het belangrijkste kenmerk van een beleggingshypotheek is dat het rendement van de beleggingen mede bepalend is voor de hoogte van de uiteindelijke aflossing van de hypotheek. Als de beleggingen goed presteren, kan dit resulteren in een hogere aflossing en mogelijk zelfs een overwaarde. Als de beleggingen echter tegenvallen, kan dit leiden tot een lagere opbrengst en mogelijk een restschuld.

Beleggingshypotheken zijn complexe financiële producten en brengen risico's met zich mee. Het is daarom belangrijk om goed geïnformeerd te zijn over de voorwaarden, kosten en risico's voordat je besluit een beleggingshypotheek af te sluiten. Het raadplegen van een financieel adviseur is sterk aanbevolen om een weloverwogen beslissing te nemen die past bij jouw financiële situatie en doelstellingen.

Reactie plaatsen

Gebruik een van onze vergelijkings-tools!

Zorgverzekeringen
vergelijken?

Hier vind u een vergelijking van de meest populaire zorgverzekeringen van 2023. Met behulp van onze keuzehulp kunt u snel een zorgverzekeringen vinden dat perfect past bij uw behoeften!

 Administratie software
vergelijken? 

Hier vind u de populairste administratie software van 2023. Met behulp van onze keuzehulp kunt u snel het administratie software vinden dat perfect past bij uw behoeften!