Finance termen logo

Betekenis: bijleenregeling

Wat is een bijleenregeling?

De bijleenregeling is een fiscale regeling die van toepassing is op de verkoop van een eigen woning en de aankoop van een nieuwe woning. In Nederland is deze regeling geïntroduceerd om te voorkomen dat mensen bij verkoop van hun woning gebruikmaken van de overwaarde zonder deze te investeren in een nieuwe woning.

Wanneer iemand zijn of haar woning verkoopt en een nieuwe woning koopt, moet de eventuele overwaarde die wordt gerealiseerd bij de verkoop van de oude woning, worden gebruikt voor de financiering van de nieuwe woning. De bijleenregeling bepaalt dat de hypotheekrente op het bedrag van de overwaarde niet aftrekbaar is van de belastingen.

Met andere woorden, als iemand bij de verkoop van zijn of haar woning een overwaarde heeft, moet deze overwaarde verplicht worden gebruikt om de nieuwe woning (deels) te financieren. Als dit niet gebeurt en er een hypotheek wordt afgesloten voor het bedrag van de overwaarde, kan de rente over dat deel van de hypotheek niet worden afgetrokken van de belastingen.

De bijleenregeling is van toepassing op de eigen woning waarvoor hypotheekrenteaftrek geldt. Het is belangrijk om bij de aankoop van een nieuwe woning rekening te houden met de regels en voorwaarden van de bijleenregeling, omdat het invloed kan hebben op de fiscale behandeling van de hypotheekrente. Het is raadzaam om advies in te winnen bij een hypotheekadviseur of belastingadviseur om de specifieke situatie en mogelijke consequenties van de bijleenregeling te begrijpen.

Reactie plaatsen

Gebruik een van onze vergelijkings-tools!

Zorgverzekeringen
vergelijken?

Hier vind u een vergelijking van de meest populaire zorgverzekeringen van 2023. Met behulp van onze keuzehulp kunt u snel een zorgverzekeringen vinden dat perfect past bij uw behoeften!

 Administratie software
vergelijken? 

Hier vind u de populairste administratie software van 2023. Met behulp van onze keuzehulp kunt u snel het administratie software vinden dat perfect past bij uw behoeften!