
Betekenis: Eigenwoningreserve
Eigenwoningreserve
Een eigenwoningreserve is een term die wordt gebruikt in Nederland met betrekking tot de verkoop van een woning en de mogelijke fiscale gevolgen bij de aankoop van een nieuwe woning. Het heeft te maken met de regels rondom de zogenaamde "bijleenregeling". De bijleenregeling is een regel in Nederland die bepaalt dat wanneer je een woning verkoopt en een nieuwe woning koopt, je de overwaarde van de verkochte woning moet gebruiken voor de financiering van de nieuwe woning. Deze overwaarde wordt de eigenwoningreserve genoemd.
Als je bij de aankoop van een nieuwe woning de eigenwoningreserve niet volledig gebruikt, blijft er een bedrag over dat je niet in de nieuwe woning hebt geïnvesteerd. Dit bedrag wordt gezien als een lening voor de Belastingdienst en wordt de "resterende eigenwoningreserve" genoemd.
Resterend eigen woning reserve?
De resterende eigenwoningreserve heeft gevolgen voor de hypotheekrenteaftrek. Het bedrag van de lening dat overblijft in de vorm van de resterende eigenwoningreserve valt namelijk niet onder de hypotheekrenteaftrek. Dit betekent dat je over dat deel van je hypotheeklening geen rente kunt aftrekken van je belastbaar inkomen.
Het is belangrijk op te merken dat de bijleenregeling en de eigenwoningreserve alleen van toepassing zijn op de eigen woning waarin je zelf woont. Als je bijvoorbeeld een tweede woning of een beleggingspand verkoopt, gelden deze regels niet.
Bij het kopen van een nieuwe woning is het verstandig om rekening te houden met de eigenwoningreserve en de regels van de bijleenregeling. Een financieel adviseur of hypotheekadviseur kan je helpen bij het begrijpen van de specifieke regels en mogelijke gevolgen in jouw situatie.