Finance termen logo

Wat zijn hypotheekaktekosten?

Hypotheekaktekosten

Hypotheekaktekosten, ook wel notariskosten genoemd, zijn de kosten die in rekening worden gebracht door een notaris voor het opstellen en passeren van de hypotheekakte. Deze kosten zijn een belangrijk onderdeel van de totale kosten die gepaard gaan met het afsluiten van een hypotheeklening.

3 verschillende soorten van hypotheekaktekosten

1. Honorarium van de notaris

Dit is het bedrag dat de notaris in rekening brengt voor zijn diensten bij het opstellen en passeren van de hypotheekakte. Het honorarium kan variëren tussen notariskantoren en is vaak gebaseerd op het geleende bedrag of de complexiteit van de transactie.

2. Inschrijvingskosten

Om de hypotheekakte rechtsgeldig te maken, moet deze worden ingeschreven in het kadaster. De notaris zal deze inschrijving verzorgen en hiervoor kosten in rekening brengen.

3. BTW en overige kosten

Naast het honorarium kunnen er ook BTW-kosten en eventuele bijkomende kosten, zoals administratiekosten, worden gerekend.

De hoogte van de hypotheekaktekosten kan variëren, afhankelijk van verschillende factoren, zoals de waarde van het onroerend goed, de complexiteit van de transactie en de tarieven van de notaris. Het is raadzaam om vooraf bij de notaris een kostenopgave op te vragen, zodat je een duidelijk beeld krijgt van de te verwachten kosten bij het afsluiten van een hypotheeklening.

Reactie plaatsen

Gebruik een van onze vergelijkings-tools!

Zorgverzekeringen
vergelijken?

Hier vind u een vergelijking van de meest populaire zorgverzekeringen van 2023. Met behulp van onze keuzehulp kunt u snel een zorgverzekeringen vinden dat perfect past bij uw behoeften!

 Administratie software
vergelijken? 

Hier vind u de populairste administratie software van 2023. Met behulp van onze keuzehulp kunt u snel het administratie software vinden dat perfect past bij uw behoeften!