Finance termen logo

Wat is het kadaster?

Kadaster

Het Kadaster is een overheidsorganisatie die verantwoordelijk is voor het bijhouden van verschillende registers met betrekking tot onroerend goed en vastgoedinformatie in Nederland. Het hoofddoel van het Kadaster is het leveren van betrouwbare en actuele gegevens over eigendom, grenzen en rechten met betrekking tot percelen en vastgoed.

Het Kadaster registreert onder andere de eigendomssituatie van percelen, de grenzen van percelen, hypotheekrechten, erfdienstbaarheden en andere zakelijke rechten op onroerend goed. Het zorgt ervoor dat deze informatie openbaar toegankelijk is, zodat burgers, bedrijven, notarissen, overheden en andere belanghebbenden er gebruik van kunnen maken.

Naast het bijhouden van registers, speelt het Kadaster ook een rol bij het uitvoeren van metingen en het vervaardigen van kaarten en kadastrale producten. Het verstrekt informatie en advies over vastgoedgerelateerde onderwerpen en draagt bij aan de ontwikkeling van de ruimtelijke ordening en het grondbeleid.

Het Kadaster vervult een belangrijke rol bij vastgoedtransacties, zoals de overdracht van eigendom, hypotheekaanvragen en het vestigen van zakelijke rechten. Het heeft als doel om transparantie en zekerheid te bieden bij de registratie van vastgoedgegevens en om een betrouwbare basis te vormen voor de vastgoedmarkt in Nederland.

Reactie plaatsen

Gebruik een van onze vergelijkings-tools!

Zorgverzekeringen
vergelijken?

Hier vind u een vergelijking van de meest populaire zorgverzekeringen van 2023. Met behulp van onze keuzehulp kunt u snel een zorgverzekeringen vinden dat perfect past bij uw behoeften!

 Administratie software
vergelijken? 

Hier vind u de populairste administratie software van 2023. Met behulp van onze keuzehulp kunt u snel het administratie software vinden dat perfect past bij uw behoeften!