Finance termen logo

Betekenis: Kapitaalverzekering eigen woning

Kapitaalverzekering eigen woning

Een Kapitaalverzekering eigen woning (KEW) is een vorm van levensverzekering in Nederland die specifiek is ontworpen voor het opbouwen van kapitaal voor de aflossing van een hypotheek op een eigen woning. Het biedt een fiscaal gunstige manier om vermogen op te bouwen dat gebruikt kan worden om aan het einde van de looptijd (gedeeltelijk) de hypotheek af te lossen.

Hoe werkt een kapitaalverzekering eigen woning?

De KEW komt in aanmerking voor fiscale voordelen, met name met betrekking tot de vrijstelling van de vermogensrendementsheffing in box 3 van de inkomstenbelasting. Om in aanmerking te komen voor deze voordelen, moeten de volgende criteria worden voldaan:

Looptijd

De KEW moet een minimale looptijd hebben van 15 tot 20 jaar, afhankelijk van de specifieke regels die op het moment van afsluiten gelden.

Uitkering

De uitkering van de verzekering moet worden gebruikt voor de (gedeeltelijke) aflossing van de eigenwoningschuld.

Kapitaaluitkering

De hoogte van de kapitaaluitkering moet voldoen aan bepaalde voorwaarden om in aanmerking te komen voor belastingvrijstelling.

Kapitaalverzekering eigen woning Belastingvrij?

Het voordeel van een KEW is dat de uitkering belastingvrij is, mits wordt voldaan aan de gestelde voorwaarden. Dit betekent dat het opgebouwde kapitaal gebruikt kan worden om de hypotheek geheel of gedeeltelijk af te lossen zonder dat er belasting over verschuldigd is.

Het is belangrijk op te merken dat de regels met betrekking tot de Kapitaalverzekering eigen woning kunnen veranderen. Daarom is het raadzaam om de actuele wet- en regelgeving te raadplegen of een financieel adviseur te raadplegen voor specifieke en up-to-date informatie over de KEW en de fiscale voordelen ervan.

Reactie plaatsen

Gebruik een van onze vergelijkings-tools!

Zorgverzekeringen
vergelijken?

Hier vind u een vergelijking van de meest populaire zorgverzekeringen van 2023. Met behulp van onze keuzehulp kunt u snel een zorgverzekeringen vinden dat perfect past bij uw behoeften!

 Administratie software
vergelijken? 

Hier vind u de populairste administratie software van 2023. Met behulp van onze keuzehulp kunt u snel het administratie software vinden dat perfect past bij uw behoeften!