
Wat houdt de NHG-grens in?
NHG-grens
De NHG-grens verwijst naar de maximale hypotheeklening waarvoor Nationale Hypotheek Garantie (NHG) kan worden verkregen. NHG is een garantie die wordt geboden door de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW) en biedt extra zekerheid aan geldverstrekkers bij het verstrekken van hypotheekleningen.
De NHG-grens wordt jaarlijks vastgesteld en kan variëren op basis van economische en marktomstandigheden. De NHG-grens bepaalt het maximale bedrag van de hypotheeklening waarvoor je in aanmerking kunt komen om NHG te verkrijgen. Als de hypotheeklening binnen de NHG-grens valt, kan de geldverstrekker aanspraak maken op de garantie van het WEW in geval van betalingsproblemen, waardoor het risico voor de geldverstrekker wordt beperkt.
Het bedrag van de NHG-grens is onderhevig aan veranderingen en wordt vaak aangepast aan de hand van ontwikkelingen in de woningmarkt en de economie. Het doel is om voldoende bescherming te bieden aan kopers van woningen en tegelijkertijd de financiële stabiliteit van geldverstrekkers te waarborgen.
Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van de actuele NHG-grens bij het plannen van een hypotheekaanvraag, aangezien deze grens invloed kan hebben op de hoogte van de hypotheeklening en de voorwaarden die van toepassing zijn.
Nieuwe NHG-grens van 2023
In 2023 zal de grens voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) stijgen naar 405.000 euro, een toename van 50.000 euro ten opzichte van dit jaar. Vereniging Eigen Huis heeft in juli al opgeroepen tot een aanzienlijke verhoging van de NHG-grens, en minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening) en NHG hebben hier gehoor aan gegeven. Deze verhoging biedt meer huizenkopers de mogelijkheid om een hypotheek met NHG af te sluiten, wat een vangnet biedt bij gedwongen verkoop of restschulden. Bovendien zal de kostengrens voor NHG-hypotheken met Energiebesparende Voorzieningen in 2023 oplopen tot 429.300 euro.
Door de sterke stijging van de huizenprijzen sluiten mensen steeds hogere hypotheken af, en NHG wil er zijn voor deze groep wanneer ze te maken krijgen met arbeidsongeschiktheid, hoge woonlasten, echtscheiding of andere problemen. Jaarlijks wordt de NHG-kostengrens en de borgtochtprovisie opnieuw bepaald volgens een vastgestelde methodiek, met als doel meer stabiliteit op de woningmarkt te creëren en huizenkopers toegang te geven tot een hypotheek met NHG.