Finance termen logo

Wat is een voorlopige koopovereenkomst?

Voorlopige koopovereenkomst

Een voorlopige koopovereenkomst, ook wel bekend als het voorlopig koopcontract of het voorlopig koopakte, is een juridisch bindend document dat wordt opgesteld tussen de koper en verkoper van een onroerend goed, zoals een huis of appartement. Het wordt ook wel "voorlopig" genoemd omdat het de intentie tot aankoop vastlegt, maar nog niet de definitieve overdracht van het eigendom regelt.

De voorlopige koopovereenkomst bevat belangrijke afspraken en voorwaarden met betrekking tot de koop van het onroerend goed.

4 elementen van een voorlopige koopovereenkomst

1. Koopprijs

Het bedrag dat de koper bereid is te betalen voor het onroerend goed.

2. Ontbindende voorwaarden

Eventuele voorwaarden waaronder de koopovereenkomst geannuleerd kan worden, zoals het niet verkrijgen van een hypotheek of een negatieve uitkomst van een bouwkundige keuring.

3. Overdrachtsdatum

De datum waarop de overdracht van het eigendom plaatsvindt.

4. Eventuele extra afspraken

Specifieke voorwaarden of verzoeken van de koper of verkoper, zoals de overname van roerende zaken of reparaties die voorafgaand aan de overdracht moeten worden uitgevoerd.

Wettelijke bedenktijd voorlopige koopovereenkomst

Na het ondertekenen van de voorlopige koopovereenkomst heeft de koper meestal een wettelijke bedenktijd van drie dagen waarbinnen hij de overeenkomst zonder opgave van reden kan ontbinden. Na deze bedenktijd gaat de koopovereenkomst over in een definitieve overeenkomst, die de rechten en verplichtingen van zowel de koper als de verkoper verder regelt.

Het is belangrijk om op te merken dat de voorlopige koopovereenkomst een juridisch document is en dat het raadzaam is om een jurist of notaris te raadplegen voordat het document wordt ondertekend. Zij kunnen helpen bij het begrijpen van de inhoud, het beoordelen van eventuele risico's en het bieden van juridisch advies met betrekking tot de kooptransactie.

Reactie plaatsen

Gebruik een van onze vergelijkings-tools!

Zorgverzekeringen
vergelijken?

Hier vind u een vergelijking van de meest populaire zorgverzekeringen van 2023. Met behulp van onze keuzehulp kunt u snel een zorgverzekeringen vinden dat perfect past bij uw behoeften!

 Administratie software
vergelijken? 

Hier vind u de populairste administratie software van 2023. Met behulp van onze keuzehulp kunt u snel het administratie software vinden dat perfect past bij uw behoeften!