Finance termen logo

Betekenis: Doorlopend krediet

Doorlopend krediet 

Een doorlopend krediet is een vorm van lening waarbij je tot een bepaald maximumbedrag geld kunt lenen. Het staat ook bekend als een flexibel krediet of een kredietlimiet. In tegenstelling tot een persoonlijke lening, waarbij je een vast bedrag leent en dit in termijnen terugbetaalt, kun je bij een doorlopend krediet geld opnemen en aflossen wanneer je dat wilt, zolang je binnen de afgesproken kredietlimiet blijft. 

Wat houd een doorlopend krediet precies in?

Bij een doorlopend krediet wordt een kredietlimiet vastgesteld, dat is het maximale bedrag dat je kunt lenen. Je kunt op elk moment geld opnemen tot aan dit maximumbedrag. De rente wordt alleen berekend over het daadwerkelijk opgenomen bedrag en niet over de gehele kredietlimiet. 

Belangrijke kenmerken van een doorlopend krediet zijn: 

Flexibiliteit

Je kunt geld opnemen en aflossen naar behoefte, zolang je binnen de afgesproken kredietlimiet blijft. Dit geeft je de mogelijkheid om geld te lenen wanneer je het nodig hebt en af te lossen wanneer je financiële middelen beschikbaar zijn. 

Variabele rente 

Bij een doorlopend krediet wordt meestal een variabele rente toegepast, wat betekent dat de rente gedurende de looptijd kan veranderen. Dit kan resulteren in wisselende maandelijkse kosten voor rente, afhankelijk van de rentestanden. 

Geen vaste looptijd

In tegenstelling tot een persoonlijke lening heeft een doorlopend krediet geen vaste looptijd. De lening kan theoretisch gezien doorlopen totdat de kredietlimiet is bereikt. Het is echter belangrijk om periodiek af te lossen om de lening uiteindelijk volledig terug te betalen. 

Minimale aflossing

Bij een doorlopend krediet is meestal alleen een minimumbedrag aan aflossing per maand vereist. Dit minimumbedrag bestaat meestal uit een klein percentage van het openstaande saldo. Het is echter verstandig om meer dan het minimum af te lossen om de lening sneller af te betalen en de totale kosten te verminderen. 

Het is belangrijk om te onthouden dat een doorlopend krediet door zijn flexibiliteit en continu beschikbare fondsen de verleiding kan vergroten om meer te lenen dan strikt noodzakelijk. Het is dus belangrijk om verantwoordelijk om te gaan met het doorlopend krediet en ervoor te zorgen dat je het geleende bedrag en de rentekosten kunt terugbetalen. 

Voordat je een doorlopend krediet afsluit, is het belangrijk om verschillende geldverstrekkers te vergelijken en de voorwaarden, rentetarieven en aflossingsmogelijkheden te evalueren. Het raadplegen van een financieel adviseur kan je helpen om de juiste keuze te maken en ervoor te zorgen dat een doorlopend krediet geschikt is voor jouw financiële situatie.

Reactie plaatsen

Gebruik een van onze vergelijkings-tools!

Zorgverzekeringen
vergelijken?

Hier vind u een vergelijking van de meest populaire zorgverzekeringen van 2023. Met behulp van onze keuzehulp kunt u snel een zorgverzekeringen vinden dat perfect past bij uw behoeften!

 Administratie software
vergelijken? 

Hier vind u de populairste administratie software van 2023. Met behulp van onze keuzehulp kunt u snel het administratie software vinden dat perfect past bij uw behoeften!