Finance termen logo

Betekenis: Lease

Lease 

Wat is een lease?

Lease is een financiële overeenkomst waarbij een persoon of bedrijf het recht krijgt om een actief, zoals een auto, apparatuur of onroerend goed, te gebruiken gedurende een bepaalde periode in ruil voor periodieke betalingen aan de eigenaar van het actief, de leasemaatschappij. 

Verschillende soorten leases: 

Auto Lease

Dit is een veelvoorkomende vorm van lease waarbij een persoon of bedrijf een auto kan gebruiken gedurende een bepaalde periode in ruil voor maandelijkse betalingen. Aan het einde van de leaseperiode kan de auto worden teruggegeven aan de leasemaatschappij of kan er vaak een optie zijn om de auto te kopen tegen een vooraf bepaalde prijs. 

Operationele Lease

Bij een operationele lease wordt een actief, zoals een auto of apparatuur, gehuurd voor een bepaalde periode. De leasemaatschappij blijft de eigenaar van het actief en is verantwoordelijk voor onderhoud en verzekering. Aan het einde van de leaseperiode wordt het actief meestal teruggegeven aan de leasemaatschappij. 

Financiële Lease 

Bij een financiële lease wordt een actief gehuurd voor een langere periode met de bedoeling om uiteindelijk het eigendom ervan te verwerven. In feite is het vergelijkbaar met het kopen van een actief op afbetaling. De leasenemer betaalt periodieke betalingen en aan het einde van de leaseperiode heeft hij de mogelijkheid om het actief tegen een vooraf bepaalde prijs te kopen. Leasing kan aantrekkelijk zijn voor individuen en bedrijven om verschillende redenen. 

3 mogelijke voordelen van leasing zijn: 

Lagere initiële kosten

In plaats van het volledige bedrag voor een actief te betalen, zijn de maandelijkse leasebetalingen vaak lager dan de kosten van een aankoop. Dit kan helpen om de toegang tot het actief te vergemakkelijken zonder grote kapitaalinvesteringen. 

Onderhoud en service

Bij sommige leases, met name operationele leases, is de leasemaatschappij verantwoordelijk voor het onderhoud en de service van het actief, wat het gebruiksgemak kan vergroten. 

Flexibiliteit

Leases bieden vaak flexibiliteit, zoals de mogelijkheid om na een bepaalde periode van actief te wisselen of het actief terug te geven aan de leasemaatschappij. 

Het is echter belangrijk om de specifieke voorwaarden en beperkingen van een leaseovereenkomst zorgvuldig te begrijpen voordat je een lease aangaat. Dit omvat onder andere de duur van de lease, de betalingsvoorwaarden, eventuele beperkingen op het gebruik van het actief en de verantwoordelijkheden met betrekking tot onderhoud en verzekering. Het vergelijken van verschillende leasemaatschappijen en het raadplegen van een financieel adviseur kan je helpen om de juiste keuze te maken.

Reactie plaatsen

Gebruik een van onze vergelijkings-tools!

Zorgverzekeringen
vergelijken?

Hier vind u een vergelijking van de meest populaire zorgverzekeringen van 2023. Met behulp van onze keuzehulp kunt u snel een zorgverzekeringen vinden dat perfect past bij uw behoeften!

 Administratie software
vergelijken? 

Hier vind u de populairste administratie software van 2023. Met behulp van onze keuzehulp kunt u snel het administratie software vinden dat perfect past bij uw behoeften!