Finance termen logo

Wat is partnerpensioen?

Partnerpensioen

Wat is partnerpensioen?

Partnerpensioen is een vorm van pensioen dat wordt uitgekeerd aan de partner of echtgenoot van een overleden werknemer of pensioendeelnemer. Het is bedoeld om financiële ondersteuning te bieden aan de achterblijvende partner na het overlijden van de pensioendeelnemer.

Het partnerpensioen kan worden opgebouwd binnen een pensioenregeling, meestal via de werkgever, als onderdeel van de secundaire arbeidsvoorwaarden. Het wordt ook wel nabestaandenpensioen genoemd.

4 belangrijke aspecten van partnerpensioen

1. Overlijden pensioendeelnemer

Als een pensioendeelnemer komt te overlijden, heeft de achterblijvende partner mogelijk recht op partnerpensioen. Het partnerpensioen wordt uitgekeerd aan de partner gedurende een bepaalde periode of levenslang, afhankelijk van de pensioenregeling.

2. Voorwaarden

De voorwaarden voor het ontvangen van partnerpensioen verschillen per pensioenregeling. Gewoonlijk komt de partner in aanmerking als hij of zij getrouwd is met de pensioendeelnemer of een geregistreerd partnerschap heeft. Sommige pensioenregelingen kennen ook partnerpensioen toe aan ongehuwde partners of samenwonenden.

3. Hoogte van het partnerpensioen

Het bedrag van het partnerpensioen kan variëren en is afhankelijk van verschillende factoren, zoals het salaris van de overleden pensioendeelnemer en de opbouwperiode. Meestal is het partnerpensioen een percentage van het ouderdomspensioen dat de deelnemer heeft opgebouwd.

4. Keuzemogelijkheden

Binnen sommige pensioenregelingen kan de pensioendeelnemer ervoor kiezen om het partnerpensioen te verhogen of te verlagen, afhankelijk van persoonlijke omstandigheden. Dit kan van invloed zijn op de hoogte van het partnerpensioen na overlijden.

Het partnerpensioen biedt financiële bescherming aan de achterblijvende partner en draagt bij aan de verzorging van nabestaanden na het overlijden van de pensioendeelnemer. Het is belangrijk om de specifieke regeling en voorwaarden van het partnerpensioen te raadplegen bij de pensioenuitvoerder of werkgever om te begrijpen welke dekking en uitkering er geldt.

Reactie plaatsen

Gebruik een van onze vergelijkings-tools!

Zorgverzekeringen
vergelijken?

Hier vind u een vergelijking van de meest populaire zorgverzekeringen van 2023. Met behulp van onze keuzehulp kunt u snel een zorgverzekeringen vinden dat perfect past bij uw behoeften!

 Administratie software
vergelijken? 

Hier vind u de populairste administratie software van 2023. Met behulp van onze keuzehulp kunt u snel het administratie software vinden dat perfect past bij uw behoeften!