Finance termen logo

Wat is een premieovereenkomst?

Premieovereenkomst

Wat is een premieovereenkomst?

Een premieovereenkomst, ook wel bekend als een defined contribution-regeling, is een type pensioenregeling waarbij de hoogte van de premie die wordt betaald, is vastgelegd. In tegenstelling tot een uitkeringsovereenkomst (defined benefit), waarbij het pensioeninkomen vooraf is bepaald, is bij een premieovereenkomst het uiteindelijke pensioenbedrag afhankelijk van de ingelegde premie en het rendement daarop.

6 kenmerken van een premieovereenkomst

1. Vastgestelde premie

Bij een premieovereenkomst wordt de hoogte van de premie die de werkgever en/of werknemer betaalt, vooraf bepaald. De premie kan een vast bedrag zijn of een percentage van het salaris van de werknemer.

2. Individuele pensioenrekening

De premies die worden betaald, worden gestort op een individuele pensioenrekening of beleggingsrekening op naam van de werknemer. Het ingelegde geld wordt belegd om kapitaal op te bouwen voor het pensioen.

3. Beleggingsgericht

De werknemer heeft meestal de mogelijkheid om te kiezen uit verschillende beleggingsfondsen of beleggingsopties om het ingelegde kapitaal te laten groeien. Het rendement op de beleggingen bepaalt mede de uiteindelijke pensioenuitkering.

4. Risico bij de werknemer

Bij een premieovereenkomst draagt de werknemer het beleggingsrisico en het langlevenrisico. Het pensioenkapitaal dat wordt opgebouwd, is afhankelijk van de prestaties van de beleggingen. Ook draagt de werknemer het risico van een mogelijk langer leven, aangezien het kapitaal over een langere pensioenperiode moet worden uitgesmeerd.

5. Flexibiliteit bij pensionering

Bij pensionering kan het opgebouwde pensioenkapitaal worden gebruikt om een pensioenuitkering aan te kopen. De werknemer heeft meer flexibiliteit bij het kiezen van de pensioenvorm, zoals een levenslange uitkering, een tijdelijke uitkering of een variabele uitkering, afhankelijk van de regeling en opties die beschikbaar zijn.

6. Aanvullende stortingen

In sommige gevallen kunnen werknemers ervoor kiezen om aanvullende vrijwillige stortingen te doen in hun pensioenrekening om extra kapitaal op te bouwen voor het pensioen. Bij een premieovereenkomst ligt de nadruk op individuele kapitaalopbouw en beleggingsrendementen, en draagt de werknemer meer individueel risico. 

Het is belangrijk om de specifieke regeling en voorwaarden van de premieovereenkomst te raadplegen bij de pensioenuitvoerder of werkgever om de details en dekking van de pensioenregeling volledig te begrijpen.

Reactie plaatsen

Gebruik een van onze vergelijkings-tools!

Zorgverzekeringen
vergelijken?

Hier vind u een vergelijking van de meest populaire zorgverzekeringen van 2023. Met behulp van onze keuzehulp kunt u snel een zorgverzekeringen vinden dat perfect past bij uw behoeften!

 Administratie software
vergelijken? 

Hier vind u de populairste administratie software van 2023. Met behulp van onze keuzehulp kunt u snel het administratie software vinden dat perfect past bij uw behoeften!